Кулинарни тайни за готвене на грил тиган

Грил тиган

Грил тиганът осигурява чудесен начин за хората, живеещи в апартаменти и нямащи възможност да изпробват предимствата на барбекю кухнята, да сготвят вкусни ястия на скара. Един добър грил тиган може да ви служи добре годни наред, като ви осигурява в същото време вкусна и здравословна храна, имаща същия чар и аромат, каквито бихте очаквали и от едно истинско барбекю.

Този вид домакински съдове са сравнително лесни за използване и грижи. Можете да се научите как да ги използвате и да се грижите за тях, като следвате тези няколко прости стъпки.

Стъпка 1

Изберете хубав грил тиган. Има различни вариации на този домакински съд. Изберете такъв, който отговаря на вашите нужди. Тези тигани се предлагат в две основни форми.

Първата е с елипсовидна форма, която е проектирана така че да се сложи върху два котлона. В тях може да се готви голямо количество храна. Имат плоска повърхност на обратната страна за вземане на палачинки, печени сирена и други подобни.

Другият вид обаче е по-разпространеният тиган за един котлон. Обикновено диаметърът му е 30 см. Той е идеален за семейна вечеря и не заема много място. Грил тиганите обикновено имат или чугунено, или незалепващо покритие.

Чугуненият вариант обикновено е най-добрият избор, защото позволява готвенето на невероятно високи температури, които се постигат и в открит грил. Незалепващите покрития обаче са по-лесни за почистване.

Пилешко на грил тиган

Стъпка 2

Чугунените тигани често се продават със защитно покритие върху тях. Това е така, за да ги предпази от ръждясване на рафта в магазина. Премахнете това покритие преди употреба под чешмата с топла вода и гъба, като търкате силно повърхността на съда.

Стъпка 3

С цел предотвратяване на ръжда и да се запази храната от залепване, чугунените тигани трябва да бъдат предварително подготвени за употреба. За да направите това, се налива малко растително масло върху хартиена кърпа и след това разтривайте с нея дъното му, като целта е да оставите тънък слой масло на повърхността на съда. Поставете тигана във фурната за един час при 180 градуса. След това вашият новозакупен тиган ще е готов за употреба.

Стъпка 4

На грил тиган се готви така, както се готви и на открито барбекю. Намазнете с четка повърхността му и гответе на висока температура. Не забравяйте да включите аспиратора, защото при този вид готвене се образува много дим.

Стъпка 5

Почистете вашия грил тиган много скоро след употреба. Ако не можете да го почистите достатъчно добре на мивката, сложете малко оцет и вода и ги загрейте за кратко на котлона.

Стъпка 6

След измиването на грил тигана, го подсушете внимателно с кърпа. Така ще предотвратите поява на ръжда. Преди да го приберете в шкафа, разтрийте върху него малко олио, като използвате за целта хартиена кърпа. Правете процедурата след всяко използване на тигана. Това ще ви гарантира още дълги години използване на домашния ви грил.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Веселина Константинова
Явно и аз не правя всичко както трябва!
0
0
Албена Асенова
Ха,и аз готвя на грил тиган,но изглежда доста от нещата не ги правя правилно.Ще се възползвам от съветите за напред.
0
0
Илияна Димова
Много полезна статия, не знаех , че преди да приберем тигана в шкафа трябва да намажем с олио, Благодаря за съветите !
0
0