Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Честит палачинков ден!

Честит палачинков ден!

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Ден на палачинката

Според мнозина денят на палачинките е неделя, всяка неделя. Но те не са прави. От столетия насам тези изкусително вкусни десерти си имат собствен ден.

Световният ден на палачинките не се отбелязва на точна дата, а в деня на католическите Сирни заговезни, поради което всяка година се отбелязва в различен ден.

Изборът на този ден не е случаен. При католиците, протестантите, англиканите и калвинистите Сирни заговезни (или Shrove Tuesday) се чества задължително във вторника на седмата седмица преди Великден.

На следващия ден (сряда) започват Великите пости. Така че този вторник е последният ден преди Великден, в който вярващите могат да си позволят да хапнат палачинки, защото това е и последният ден, в който е позволено да се консумират мляко, яйца и други млечни продукти.

Всъщност празникът на палачинките, който с удоволствие се отбелязва от католици, протестанти, англикани и калвинисти, има езически корени.

Смята се, че традицията да се отбелязва деня на палачинката идва от едно малко село, чиито жители всяка година си организирали странно палачинково състезание.

По традиция всяка домакиня участвала в състезанието. Всяка от участничките трябвало собственоръчно да приготви палачинки, след което се състезавали коя най-дълго ще подмята палачинките в тиган, като същевременно ходи. Наградата за победителката била молитвеник или Библия.

Разбира се, англичаните не са единствените обсебени от палачинките, които са им посветили специален ден. В други части на света Денят на палачинките носи наименования като Марди Гра (в превод от френски блажен вторник) или Fasnacht (карнавал).

Но да се върнем на британците и шантавото им състезание по подмятане на палачинки в маратонски стил. Смята се, че тази традиция се е зародила около 15 век, а вина за това има една изключително разсеяна британска домакиня.

Според легендата въпросната особа се втурнала към църквата, за да изповяда греховете си, докато приготвяла палачинки за семейството си. А дали и свещеникът е получил някоя вкусна палачинка, ни остава само да гадаем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Албена Асенова
Какво съвпадение.Тъкмо днес приготвих палачинки.Най-обикновени- със пълнеж от сирене,кашкавал и сладко от ягоди.
0
0
Klara Metodieva
Klara Metodieva
10.02.2016 22:01
Палачинките са една вкусна ,лека храна - бърза за приготвяне.Палачинката не мисля,че е традиционна за българската кухня.По скоро катмата е популярна за българската трапеза.
0
1
Ваня Георгиева
За всичко вече има ден! Ще направим тогава по някоя да отбележим празника! :)
1
0
Мартина Тракова
Не знаех ,че има палачинков ден!Ще спретна нещо.
1
0
Веселина Константинова
Време е да спретнем по някоя палачинка и да отбележим палачинковият ден!
2
0