Ябълковият оцет се смята за панацея

Ябълковият оцет се смята за панацея

Ябълков оцет

Вкиснатото ябълково вино, каквото всъщност е на практика ябълковият оцет, е много полезно, има по-богат вкус от обикновения оцет, както и по-голяма хранителна стойност.

Освен органични киселини в ябълковия оцет има захари, фенолни вещества и над 15 вида аминокиселини.

Калият, който се съдържа в ябълковия оцет, е много полезен за хората, които искат да предпазят сърдечно-съдовата си система от заболявания, а ябълковата киселина стимулира обмяната на веществата.

Сред народа битува мнението, че ябълковият оцет е много полезен за здравето и това е така, но се отнася само до натуралния, а не рафинирания продукт.

За отслабване народните медици съветват да се пие по 1 чаша топла вода на гладно, в която е добавена 1 супена лъжица ябълков оцет.

Смята се, че при болест и висока температура, ако се намаже кожата със слаб разтвор на ябълков оцет, температурата ще спадне. Вода и ябълков оцет в съотношение 20 към едно укрепват косата.

Водата трябва да е хладка, защото иначе разтворът се превръща във вряща киселина.

Видове оцет

При грип и ангина може да се прави гаргара на гърлото с разтвор от хладка вода и ябълков оцет. Той е полезен при артрит, астма и бъбречни заболявания.

Благодарение на високото ниво на пектин той намалява лошия холестерол. Но трябва да има мярка, защото ябълковата киселина в силни концентрации и честа употреба може да предизвика язвен колит и дори цироза на черния дроб. Не трябва да се забравя и фактът, че оцетът разяжда зъбния емайл.

Можете да си приготвите ябълков оцет в домашни условия, ако искате да сте сигурни, че ползвате натурален продукт. За целта вземете 900 г ябълки, 1 л вода, 200 г мед, 10 г мая.

Измийте ябълките, изчистете ги от сърцевината и ги настържете на едро ренде. Долейте в пюрето вряла поизстинала вода, 100 г мед и маята. Излейте в дървен, стъклен или глинен съд с широко гърло и оставете на тъмно топло място за 10 дни.

Два пъти дневно разбърквайте кашата с дървена лъжица. Накрая прецедете през марля и на всеки литър получен сок добавете по 50 г мед, прелейте в съд с широко гърло, завържете с марля и сложете на тъмно топло място за 40 дни.

Ферментацията е приключила, когато вече не се образуват мехурчета, а течността не е мътна. На повърхността може да се образува пяна, която е още по-лечебна от самия оцет.

След като е готов, оцетът се прецежда, разлива се в бутилки и се затваря. След няколко месеца на дъното на бутилките може да се образува утайка, но тя не разваля качествата на оцета.

Рейтинг

5 3
4 5
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
пепа
пепа
02.07.2013 07:47
Пишете си рецептите точно.Вие ако знаете каква мая трябва да сложите,другите не знаят.
3
0
Svetla
Svetla
03.06.2013 15:21
Става въпрос за мая от оцет ,не за хлебна бая или каквато и да е друга :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
0
Калина Василева
Калина Василева
27.04.2013 13:10
Маята е изключително вредна, как може да препоръчвате такива неща с мая. Вместо лекарство, ще стане отрова!
1
0