Апетитни маринати за маслини

Апетитни маринати за маслини

На вкус маслините са изключително неприятни. Те са горчиви и трудни за храносмилане. Точно и поради този факт е чудно как хората в Античността са се научили да ги мариноват по начин, който им придава познатия на всички превъзходен вкус.

Легендата разказва, че кораб, пренасящ чували от плодовете, от които се добивало масло, се блъснал в скала близо до брега. Маслините потънали. След близо месец прибоя ги изхвърлил на брега, където изгладнелите моряци с огромна изненада разбрали, че те имат нов и невероятен вкус.

Днес вече има хиляди видове маринати за приготвяне на маслини. Ето и някои от най-добрите сред тях.

Марината със сух босилек

Необходими продукти: 250 г маслини, 1 с.л. сух босилек, 2 с.л. сол, 2 с.л. ябълков оцет, 4 с.л. зехтин, вода

Начин на приготвяне: В голяма купа сложете маслините. Полейте ги с ябълковия оцет и зехтина. Разбъркайте добре. Сложете босилека и солта. Поставете капак върху купата и я обърнете няколко пъти надолу и съответно нагоре. Целта е босилекът да е покрил всичко. Ако мариновате вече готови маслини, сложете ги в буркан и ги съхранявайте в хладилника. Ако сте си взели сурови, сложете маринованите маслини в буркан и го напълнете със 150 милилитра вода с разтворени в нея 6 с.л. сол. Във втория вариант маслините ще са готови за консумация след месец.

Ароматизирани маслини

Апетитни маринати за маслини

Необходими продукти: 2 ч. ч. (от 500 мл) маслини, 1 ч.л. мащерка, 1 с.л. едро смлян черен пипер, 2 с.л. винен оцет, 2-3 дафинови листа, 1 скилидка чесън, нарязана на тънки филийки, кората от един лимон или портокал

Начин на приготвяне: Всичките продукти, с изключение на оцета и зехтина, се поставят в съда, в който ще съхранявате маслините. Разбийте оцета и зехтина в еднородна смес. Сложете маслините и изсипете сместа върху тях. Ароматизираните маслини се съхраняват в хладилник, а маслото от тях може да се използва при салатните заливки.

Преди да се прибавят маслините към марината, трябва да се оставят добре да се изсушат на въздух, така че в последствие водата им да не се отдели от зехтина и да образува плесен.

Марината с чесън и кориандър

Апетитни маринати за маслини

Необходими продукти: 3 с.л. зехтин, 2 скилидки начукан чесън, 1 ч.л. хималайска сол, сокът на половин лимон, 2 с.л. смлян кориандър

Начин на приготвяне: Готовите маслини се слагат в дълбока купа. Смесете с тях всичките продукти. Разбъркайте добре и ги поставете в буркан с винт. Маслините трябва да престоят в марината три дни и след това са готови за консумация.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати