gotvach.bg»Статии»Любопитно»Първите вилици се ползвали само за ритуали

Първите вилици се ползвали само за ритуали

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Вилици
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.60 лв.
Виж ››

Днес е почти невъзможно да си представим какво е усещането да ядем храна без да употребяваме вилица или лъжица. Първи приборите за хранене са използвали древните египтяни, а след тях и елините. Те били важен елемент в ритуалите им. Естествено материалите, от които са били направени, са злато и скъпоценни камъни.

Дори и в Библията се споменава използването на вилици при религиозни церемонии на древните юдеи. Интересен факт е, че първите вилици в почти всички култури на планетата не са служели за хранене.

В Китай вилицата е позната от началото на бронзовата епоха. Според древните легенди тя е измислена от император Ю, който по време на празнична вечеря се опитал да набоде месо от блюдото с дървена пръчица.

През Средновековието пък лъжиците били идеално кръгли и са се използвали главно за топене на восък. Елипсовидната си форма те добили едва през 18 век.

Вилица

Ролята на вилицата в така наречените тъмни векове изпълнявал ножът. За да разкостят месото, аристократите използвали два ножа - единият служел за застопоряване на месото, а с другия се режело.

Постепенно вилиците и лъжиците започнали да се ползват по предназначение, когато се яде. А през 15 век в Италия бил създаден комплект от 12 лъжици с фигурите на апостолите. Те се превърнали в хит и били най-желаният подарък за бебе при кръщение.

До 17-ти век в бита се появили лъжици и вилици с най-странни и причудливи форми. По-късно дизайнът им станал по-строг.

Прибори за хранене

Интересен факт е, че точно тогава църквата обявила вилицата за инструмент на дявола и се опитала да анатемоса този прибор, но неуспешно. Първо с вилици се хранели само дамите, но през 18 век постепенно приборът започнал да се ползва и от представителите на силния пол.

Луи XIV пръв въвежда модата на ножове със заоблен връх. А първата вилица с четири зъба, която е достигнала до наше време, е измайсторена в Германия през 18 век. Тя е така направена, че да може да се прободе и твърда храна.

Вилици за ядене на специфични ястия, като охлюви, омари и маслини, са измайсторени през Викторианската епоха.

А в началото на 20-ти век пък са изработени първите стоманени прибори от неръждаема стомана, с което бил решен проблемът с неприятен метален вкус, който оставал в устата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати