Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Коя пшеница е грухана и какво можем да приготвим с нея?

Коя пшеница е грухана и какво можем да приготвим с нея?

Пшеница

Мнозина се чудят каква е разликата между обикновената пшеница и груханата. Отговорът е съвсем прост - обикновената пшеница се състои от цели зърна, а груханата - от натрошени. Това, което е характерно за груханата пшеница обаче, е фактът, че тя по правило се приготвя единствено от първокачествени сортове твърда пшеница, докато обикновената може да е от сортове с всякакво качество.

Ето какво е важно да знаете за груханата пшеница и какво можете да приготвите с нея:

- Груханата пшеница е изцяло природен продукт, който съдържа много ценни витамини и незаменими микроелементи и аминокиселини;

- Груханата пшеница може да се консумира и от малки, и от големи. Особено подходяща е за хората, които имат храносмилателни проблеми. Трябва да се избягва единствено от онези, които имат непоносимост към глутена;

- Преди да бъде консумирана, груханата пшеница трябва да бъде сварена. Това става, като залеете 1 ч.ч. грухана пшеница с 3 ч.ч. студена вода. След това я слагате на котлона да кипне и веднага след като заври, намалявате огъня на най-ниска степен. Когато видите, че зрънцата започват да омекват, можете да я пробвате. Вари се до пълна готовност, след което се отцежда. Можете дори да я подсушите върху разстлана кухненска хартия;

Грухана пшеница

- Груханата пшеница се сварява много по-бързо от обикновената пшеница поради факта, че е натрошена;

- Много полезна е пшеничната вода от груханата пшеница. Ако искате да се възползвате от нейните целебни свойства, можете да си накиснете 100 г грухана пшеница в 2. ч.ч. вряла вода. Тънкостта обаче е това да стане в термос, така че да не остане въздух в него. Освен това той трябва и наистина да е качествен и да задържа топлината. Като накиснете от предходната вечер груханата пшеница, ще можете на следващия ден да използвате самите зрънца за по-нататъшна кулинарна обработка, а водата да изпиете;

- Сварената грухана пшеница може да бъде употребявана за най-различни кулинарни цели. Можете да я консумирате смесена със сушени плодове и мед като десерт или пък като салата или предястие, като прибавите към нея зеленчуци.

Независимо какъв вариант сте избрали, не забравяйте че тя освен хранителна е и много полезна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest