Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим ароматни сушени маслини

Как да си приготвим ароматни сушени маслини

Сушени маслини

Свикнали сме с вкуса на маринованите маслини, но има и други начини, по които те могат да бъдат обработвани и пак да са вкусни. Например изсушаването на маслините е един от най-лесните начини за приготвяне на този иначе изключително горчив плод.

Вкусът след изсушаване е почти идентичен с този на сочните черни маслини, които си купувате от магазина. За разлика от така наречените водни маслини, сушените обикновено се сервират, без предварително да са били мариновани.

За да си изсушите маслини, са ви необходими следните продукти - един килограм малки зрели сушени маслини, половин килограм сол и една супена лъжица студено пресован зехтин.

Изберете напълно узрели малки маслини. Изчистете ги много старателно от стъблата и листата им. Изплакнете ги хубаво и след това ги оставете да се изцедят много добре в гевгир. С върха на ножа пробийте във всяка маслина по една или две малки дупки. Сложете една четвърт от солта върху дъното на голям стъклен буркан или керамичен съд и след това добавете ред маслини.

Плодовете се посипват със сол, след което поставяте нов слой маслини, сол и така до изчерпване на количеството. Затворете буркана и го оставете на стайна температура. Всеки ден го разклащайте добре и ги покривайте със сол, ако е необходимо.

Маслини

Горчивите сокове на маслините ще започнат да излизат. Те ще се смесят със солта и ще се превърнат във влажна паста. Ако соковете са в течно състояние, източете течността и отново добавете сол по гореописания начин.

След около три седмици изплакнете солата и опитайте маслините. Ако те имат все още твърде горчив вкус, отново ги осолете и го оставете подсолени за още една седмица. В противен случай вашите изсушени маслини са готови за консумация. Остава само да ги залеете със студено пресования зехтин.

Готовите изсушени маслини ще са сбръчкани и ще имат леко горчив, но много приятен вкус. Изсушените плодове могат да бъдат съхранявани при стайна температура до един месец, в хладилника за срок до шест месеца или във фризера за период до една година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest