gotvach.bg»Статии»Любопитно»За и против съдовете от алпака

За и против съдовете от алпака

Алпака

В наши дни здравето е издигнато на пиедестал. Всеки уважаващ тялото си човек внимателно следи продуктите, с които се храни, защото вкусните изкушения са безброй, но и опасностите за организма ни, дебнещи в тях, са обезкуражително много.

Освен за храните трябва да внимаваме и за кухненските съдове, които използваме в ежедневието си. Знае се вече със сигурност, че някои сплави и метали, използвани в производството на готварски съдове, могат да доведат до сериозни поражения за организма ни.

Типичен пример за това са съдовете от алуминий, които вече са забранени в повечето страни на Европейския съюз, с изключение на България разбира се.

За най-безопасните за готвене съдове се смятат тези от алпака. За да сме в духа на горенаписаното, трябва да споменем, че дори и те имат някои минуси. Ако внимаваме, може действително да сготвим здравословната храна по здравословен начин в тези съдове.

Сред малкото минуси на съдовете от алпака е, че сред евтините класове от вида им се влагат цветни метали. За съжаление с оглед на икономическата ситуация, тези са и основните съдове, които се купуват от магазинната мрежа. Най-често в алапака съдовете се влага мед или никел, които вредят на здравето с всяко следващо използване, защото металите постепенно се отлагат в организма.

Можете да разберете, че сте си закупили нисък клас съд от алпака с мед, когато приготвеното от вас ястие има лек метален привкус. Следете, когато купувате такива съдове за надпис nickel free. Както вече сте досетили, в този съд няма да са вложени вредни метали. Ако притежавате алпака съдове от такъв нисък клас, избягвайте съхранението на храна в тях, защото ястието ще се окисли и отлагането на метали ще се увеличи двойно.

Тенджери

Черна точка в списъка За и против съдовете от алпака може да бъде и по-слабата топлопроводимост, което отнема повече време за готвене. Разбира се, с оглед на опасностите, дебнещи при използването на съдовете от други материали, това е незначителна подробност.

Изследвания, направени в началото на миналата година от Американката агенция по храните, категорично доказаха, че съдовете от алпака (от високите класове) са най-безопасните от всички останали.

Сред най-големите плюсове на съдовете от алпака е, че материалите, вложени в тях, не оказват влияние на податливите към алергии. Материалите за изработка на този вид домакинска посуда са най-естетични и безопасни от хигиенна гледна точка, сочи друго изследване, този път направено от Кралския научен институт във Великобритания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#228167
Обръщам се лично към автора .
Глупостите в статията Ви , са непростими .
" АЛПАКА " е МЕДНОНИКЕЛОВА сплав . Не може в нея да няма Мед или Никел .
Най-вероятно , ако сте я преписали , са имали пред вид " ИНОКС " .
Но пък най-качествения " ИНОКС " е никеловия и той се използва в медицината , фармацевтиката и хранителновкусовата промишленост , защото е максимално безопасен .
За това мисля , че сте най-малкото безотговорен .
Благодаря .
3
0