Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните скариди

Тайната на вкусните скариди

Скариди

Повечето любители на морските дарове отдават своето предпочитание на скаридите, тъй като те са не само истински деликатес, но са и много вкусни. Освен че имат сочно месо, те съдържат множество витамини и ценни микроелементи и минерали, които са много полезни за човешкия организъм. Няма как да се пропусне и богатото им съдържание на йод, което пък е жизнено важно за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Трудно ще попаднете на скариди, които не са сготвени правилно, защото тяхната кулинарна обработка е много лесна. Ако все още обаче не сте си приготвяли скариди у дома, ето какво е важно да знаете:

1. Много важно е да купувате наистина пресни скариди, дори и да са замразени. Както и при останалите морски дарове, трайността не им е особено голяма, поради което се доверявайте на търговски вериги с доказано име;

2. Не си мислете, че по-големите скариди са по-вкусни от по-малките. Размерът естествено има значение и не е препоръчително да си взимате най-дребните скариди, които да консумирате като семки. Достатъчно е обаче и те да не надвишават 7 см. Обикновено скаридите, които са около 6- 7 см, са най-сочни;

3. Ако сте купили замразени скариди, не ги размразявайте във вряла вода или в микровълновата, защото така те ще загубят много от съдържащите се в тях ценни вещества. Най-добре е да ги сложите в купа от предходния ден и да ги приберете в хладилника;

Пържени скариди

4. Предпочитан начин за термична обработка на скаридите е варенето. Те се пускат във вряща подсолена вода и се варят, докато придобият своя характерен розовикав цвят;

5. Внимавайте да не преварите скаридите, защото ще стана безвкусни и жилави. Достатъчни са им около 5- 10 минути - в зависимост от големината им. След като са сварени, ги оставете за още 10 минути в бульона, който сами са пуснали, за да бъдат наистина сочни;

6. Бланшираните скариди на практика са готови за консумация, но поради риска от развиване на бактерии е добре да ги залеете с вряла вода, а най-добре и да ги кипнете за 2-3 мин;

7. Времето на приготвяне на скаридите зависи много от размера и вида им, така че следвайте инструкциите на рецептите, по които ще ги приготвяйте. Тигровите скариди например изискват малко повече време за обработка;

8. Скариди също така могат да се задушават, да се пържат и дори да се пекат, наредени на шиш. Помнете само, че те не изискват продължителна термична обработка.

Ако и вие обичате да похапвате вкусни скариди, предлагаме да опитате от следните рецепти:

- скариди на тиган;

- скариди на скара;

- паста със скариди;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мартина Тракова
Така и не се научих да ги ям!
0
0
Веселина Константинова
Някога, в младежките години, всяко лято във Варна си купувах т.р. "морски череши" - дребни варени скариди във фунийка от вестник. Бяха много вкусни, защото бяха пресни.
2
0