Съвети при покупка на гевгир

Гевгир

Гевгирите се отличават от обикновените цедки с това, че не е нужно да ги държите специално, когато ги използвате. Те служат за отцеждане на големи количества течност от различните продукти. Има няколко основни вида от този домакински помощник, между които трябва внимателно да се избира в зависимост от нуждите, които имате в кухнята.

Гевгирите могат да бъдат направени от пластмаса, керамика, неръждаема стомана, алуминий, мед и от много други материали. Когато избирате какъв домакински съд да закупите, внимавайте от какво е направен.

Пластмасовите са на ниски цени, но не се използват дълго време, защото пластмасата бързо овехтява. Пластмасовите гевгири трябва да бъдат сменени след не повече от година или две ползване. Също така, ако ги допрете до горещия тиган или тенджера, те лесно могат да се стопят.

От друга страна, керамичните се чупят лесно. Те по-скоро са за украса, особено ако имат по-необичайна форма.

Алуминиевите гевгири са по-издръжливи, но пък самият метал е вреден за организма. Най-удачният избор е полезният уред да бъда изработен от мед или от неръждаема стомана.

Уверете се, че гевгирът, който сте си харесали, има достатъчно малки дупки. Най-удачната големина на пролуките е три милиметра. По-големи отвори ще ограничат в пъти употребата на гевгира.

Уверете се също така, че избраният от вас съд има дупки и по стените, а не само на дъното. Така употребата му ще е по-експресна и ще можете да изцеждате продуктите по-добре.

Гевгири

Важен момент, който трябва да прецените, когато правите такъв избор, е дали избраният от вас уред ще се побере в мивката и/или съдомиялната машина. Целият смисъл на покупката на гевгир се губи, ако съдът не се побира на тези две места.

Най-удачен модел гевгири са металните с крака, които издигат дъното на самия съд поне един сантиметър от повърхността, върху която го поставяте. Така вие можете да го сложите на дъното на мивката и спокойно да излеете течността в него.

Друг вариант са гевгири с така наречените разкрачени крака, които се закрепват по страните на мивката, но минус при тях е, че заемат много място в сравнение с другите видове.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати