Малки порции на големи маси са ключът към отслабването!

Малки порции на големи маси са ключът към отслабването!

Американски психолози съветват хората, които искат да намалят количеството на приеманата храна и да отслабнат, да хапват малки порции, но на големи маси. Този трик може да ви осигури по-ниско тегло, вместо да се подлагате на изтощителни тренировки и диети.

Апетитът и чувството за ситост вървят ръка за ръка с големината на чиниите, в които се храним, и с размерите на масата, установи скорошно проучване. Оказва се, че колкото по-голяма е масата, толкова по-малко се яде на нея.

Обстановката на хранене е също толкова важна, колкото и това, което хапвате, казва екипът психолози от Политехническия университет в Калифорния, подкрепени от диетолози.

В изследването са участвали 200 доброволци, които са наблюдавани от специалистите как изяждат една голяма пица.

Една част от пиците били нарязани на 8 парчета, а другата половина – на 16 парчета. Едната част от пиците са се намирали на малки маси, а другата част – на големи маси.

Малки порции на големи маси са ключът към отслабването!

Оказало се, че големите маси отвличат вниманието и доброволците възприемали и осмините, и шестнайсетините като еднакви по размер. В резултат седящите на тях яли доста по-малко от съседите им на малките маси.

Ръководителят на изследването доктор Бренън Дейвис добавя още, че солидните прибори предразполагат към преяждане. С бели и леки съдове пък храната ни се струва по-вкусна.

С вида на приборите за хранене можем да манипулираме апетита и по този начин да съдействаме за отслабването.

През март миналата година екип учени показа, че наблюдението на апетитното ядене активира онези мозъчни зони, които отговарят на оценката на дегустацията.

Видът създава очаквания по отношение на вкуса и на хранителните качества, което подготвя възможността едно ядене да бъде прието или отхвърлено, казва науката.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
12.02.2016 10:38
Това и аз съм го чувала , в малки чинии да се сервира храна, за да изглежда повече. Но дали помага за намаляване на килограмите незнам.
0
0