Уникална бира от лимец създадоха български учени

Бира

По напълно нова технология българските учени от Селскостопанската академия създадоха бира от лимец по проекта Лимецът – древна иновация. Бирата, както и новата технология, тепърва ще навлизат в бизнеса по производство на бира.

Професор Валентин Бъчваров от Академията казва, че българската бира от лимец няма аналог в света, но все още няма да навлиза в масовата търговия.

Най-голямата трудност, пред която се изправили, е била свързана с обработването на лимеца. Тъй като зрънцето е прекалено малко в сравнение с това на хмела, се наложило пълно преустройство на фабриката.

Засега бирата от лимец ще се произвежда само от малки пивоварни. Пивото най-вероятно ще се продава на висока цена, но пък ще е по-полезно от познатата бира от хмел.

Отскоро голяма пивоварна започна да внася белгийска бира с името Абатска бира на българския пазар. Абатска бира е само една от разновидностите на белгийската марка Grimbergen, чийто символ върху бутилките е феникс.

В родната търговска мрежа вече ще се предлага пиво, което се произвежда и бутилира в град Мехелен в севернобелгийската провинция Антверпен.

Крафт Бира

Белгийската марка предлага 9 разновидности на бирата, а за начало в България ще се продава най-популярната – светла бира със златист цвят, леко плодов и хармоничен вкус, с алкохолно съдържание 6.7 процента.

Белгийската бира се различава с гъста и изобилна пяна с добра устойчивост, малки мехурчета и кремав цвят.

Тя има още специфичен вкус и сладко-горчив аромат заради вложените сладък корен, ананас и кайсии. Ароматът на бирата е интензивен и заради зрелите плодове и карамфил, мед, сладка папрат, нотки на пушен малц и цветен хмел.

Пивото се произвежда чрез топ ферментация – агресивен процес при достатъчно висока температура, която издига дрождите на маята на върха на бирената течност.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати