Ето кои храни похапват столетниците!

Дълголетие

Столетниците в световен мащаб са се концентрирали в пет основни региона, които са наречени условно сини зони. Всеки, който иска да научи тайните за дългия живот, може да вземе пример за здравословния начин на живот. Ето какви са хранителните навици на столетници в сините зони:

Окинава, Япония

Тофу

6.5 човека на всеки 10 хиляди там доживяват до 100 години. Диетата в района е по-особена заради периода на войната в средата на 20-и век. След нея тук започват да се консумират повече мляко, месо и ориз. Въпреки че традиционните куркума, водорасли и сладки картофи се ядат по-рядко от преди, все пак е запазен навикът да се редуват храни от земята и от морето всеки ден. Най-често консумираният продукт са тиквичките от вида момордика харанция. Обичани са още чесънът, тофуто, кафявият ориз, зеленият чай и гъбите шитаке.

Сардиния, Италия

Пекорино

Тук съотношението на столетници мъже и жени е едно към едно. За сравнение в другите син зони жените доживяват до 100 години пет пъти по-често от мъжете. Виновник за това са ключовите съставки – козе и овче сирене, наречено пекорино. Всеки човек там консумира по средно 15 кг от тях годишно. Местните обожават средиземноморския ечемичен и пълнозърнест хляб, направен на тънки питки. Най-често използвани продукти са резене - див копър, домати, бакла, нахут, бадеми и вино от сорта Гренаш. Жителите на Сардиния споделят, че за дълголетието им допринасят още чистият въздух и редовният секс, който задължително се практикува всяка неделя.

Полуостров Нико́я, Коста Рика

Бобови

Тук на почит е т.нар. света троица – тиква, боб и царевица. Обичани са още бананите, репите, папаята, яйцата и палмов плод, който се среща само по тези земи.

Икария, Гърция

Ето кои храни похапват столетниците!

Освен средиземноморската диета тук обичани са още лещата, пчелният мед, варивата, козето сирене, картофите, нахутът, дребния боб папуда, плодовете. Рибата и агнешкото се консумира в сравнително малки количества. Жителите на Икария обожават сиренето фета и лимоните. Чаят се консумира ежедневно, а най-често използваните подправки са салвията и майораната.

Лома Линда, Калифорния, САЩ

Авокадо

Хората тук отричат алкохола, цигарите, танците, телевизията, медиите и изобщо всичко, което може да отвлече вниманието от вярата. Интересното е, че за разлика от всички останали части на САЩ, тук почти няма хора с наднормено тегло. Жителите на Лома Линда следват библейския начин на хранене, в който се включват много плодове, зеленчуци и зърнени храни. Многото вода е задължителна, а захарта – забранена. Основа съставка на ястията са тофуто, рибата (особено сьомга), бобовите и зърнени култури, авокадото, овесените ядки и соевото мляко.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати