Само 1 яйце на ден ви пази от всички болести!

Яйца

Яйцата са едни от най-уникалните дарове на природата. Въпреки че има много спорове относно предполагаемите вреди, които носят те на организма, нито една от тях не е доказана. В същото време ползите от включването само на едно яйце в дневното меню са повече от съществени.

Витамини и минерали - В яйчения жълтък се съдържа естествен мултивитаминен комплекс. Сред най-важните полезни съставки са големите дози витамин А и D, които често липсват в традиционната ни диета и няма как да се синтезират.

Животински протеини - Яйцата са естествен източник на животински протеини, при това един от най-евтините и достъпни. До 98% от тях се абсорбират от организма, което позволява оптималното поддържане на мускулна маса. Освен това е доказано, че белтъкът на яйцата намалява апетита до една трета.

Сърдечно-съдови заболявания - Вече е доказано, че холестеролът не се увеличава след яденето на яйца. В тях дори се съдържат вещества, които помагат преработването на мазнините и регулират кръвното налягане. Освен това действат противовъзпалително. В тях се съдържат фосфатиди, които предпазват от запушване на съдовете с атеросклеротични плаки.

Имунна система - Яйцата са пълни с витамини и биологично активни вещества. Всичко това ги прави особено полезни за имунната система. В кокошите яйца се съдържа богат набор от незаменими аминокиселини, които предпазват консуматорите им от инфекции. Едно яйце на ден е напълно достатъчно да осигури достатъчни количества лутеин, който предпазва очите от възрастовата дегенерация.

Яйце

Здрави кости и зъби - Витамин D, който се съдържа в жълтъка, осигурява качествено усвояване на калция и фосфора. Тези елементи предпазват от остеопороза. Всекидневното похапване по 1 яйце осигурява здрави зъби и силни кости.

Умствена дейност - Яйцата подобряват умствената дейност. В тях се съдържа тирозин, който се препоръчва на хората, които се занимават с умствена и физическа дейност. Освен това в тях се съдържат и триптофан, който увеличава производството на серотонин – един от основните хормони на щастието.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Янка Горанова
Идеално, в нашия хладилник постоянно имаме домашни яйчица, които използвам главно за баници и десерти. Ще започнем по-често да си ги хапваме варени или пържени.
2
1
Лидия - Гери
Лидия - Гери
19.02.2016 11:35
Според мен също яйцата са полезни, особено ако са от щастливи кокошки. А това, че подобряват умствената дейност не го знаех.
0
1