Най-добрите съвети за приготвянето на хубаво тесто и тестени изделия

Милинки

Макар повечето ценители на тестените изделия да считат, че най-важното правило те да са вкусни е приготвянето им да става само с пресни продукти, има и някои други важни моменти, за които понякога се забравя.

Освен да се снабдите с пресни яйца, да пресеете по няколко пъти брашното и да внимавате с пропорциите при направата на хубаво тесто или каквито и да са тестени изделия, е важно да имате и някои чисто технологични познания. Ето защо тук ще Ви дадем няколко съвета за приготвянето на пухкаво и гладко тесто и за хубави тестени изделия:

- В повечето случаи при приготвянето на тесто важи правилото, че колкото повече време се меси, толкова по-хубаво става то. Това обаче невинаги е така. Когато приготвяте тесто за по-леки бисквити или за гевречета например, не трябва да прекалявате с месенето, защото вътрешността на опечените сладки няма да е лека, а ще стои сбита и ще се сплесква лесно;

- Внимавайте когато печете варено тесто, да не засилвате прекалено фурната. То става по-пухкаво, ако се приготвя на умерен огън. Също така в никакъв случай не отваряйте фурната поне 20 минути, защото бухналият сладкиш веднага ще спадне;

- При козунаците печенето става след като козуначеното тесто шупне, а самият козунак или козуначените изделия се пекат докато започнат да порозовяват;

- При боравенето с ронливо тесто, имайте предвид, че то се пече в предварително загрята фурна и то на силен огън. В противен случай изделията от ронливо тесто стават прекалено твърди;

Маслено тесто

- Когато работите с яйца, винаги внимавайте жълтъкът да остава цял. Ако се налага да ги разбиете според рецептата, която спазвате, не правете това в алуминиева купа, защото яйцата ще потъмнеят;

- Когато вече сте изпекли тестените изделия, не ги вадете веднага от формата, в която са се пекли, а ги оставете да се аклиматизират в близост до печката;

- Ако печете тестените изделия без да използвате хартия за печене и се налага да намазните формата, в която ще ги печете, не прекалявайте с мазнината, защото в противен случай може да постигнете ефект на пържене, а не на печене.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ваня Георгиева
И аз винаги вадя веднага питката като я изпека да не става конденз и да се запари.
0
0
Веселина Константинова
Бих добавила, че ако искате тестеното изделие да омекне го напръскайте с малко вода и го завийте с чиста кърпа за известно време. може да намажете и с масло.
0
0
Деньо
Деньо
27.02.2016 20:40
Оставял съм във формата след печене и изделието е овлажнявало отдолу. Мисля, че трябва да се вадят веднага.
0
0