Основни правила за приготвянето на варива

Боб и Леща

Варивата са безценен източник на хранителни вещества и са наистина незаменими в много отношения, ако искаме да се храним рационално. За техните ползи се е говорило вече много, но ако искаме да извлечем всички ценни техни качества е добре да усвоим и някои основни правила при приготвянето им. Ето някои от тях:

- Оризът безспорно е шампионът сред всички варива, тъй като се използва както за приготвянето на супи, предястия, основни ястия, така и за салати. А и е чудесна гарнитура към основното ястие. Ако искате той да не се слепва, трябва задължително да го сложите в гевгир и да го измиете под течаща вода. Изчакайте около 15-20 минути и го използвайте по предназначение. Можете да го задушите, сварите или изпечете, но винаги добавяйте вода, колкото е указано на опаковката му;

- Друг начин да запазите зрънцата на ориза цели и те да не се слепват, е да добавите няколко капки лимонов сок във врящата вода, в която ще го пуснете;

Ориз

- Ако приготвяте ориз за суши, избирайте по-късозърнести сортове и ги оставете повече време да се отцеждат;

- Доскоро бобът се считаше за най-често приготвяното вариво в българската кухня, но в последно време се забелязва тенденция на спад на популярността му. Според специалистите обаче макар и по-трудно смилаем, той е незаменим в много отношения. Той спомага нормализирането на въглехидратната обмяна, смята се че помага в борбата с рака, съдържа всички характерни за варивата ценни качества и към него рядко се проявяват алергии. Ето защо е добре често, но в умерени количества да консумирате боб, особено ако е правилно приготвен;

Боб

- Най-добре е след като сте измили добре боба да го оставите от предходния ден да се накисва във вода. Това важи само за зрелия боб. Сложете го да ври в студена, но неподсолена вода и след като видите, че започва да ври, изхвърлете първата и втората вода, като доливате нова до завирането му, но топла. Целта е по този начин да се изхвърлят всички ненужни частици и водата да остане чиста;

- При варенето на боба имайте предвид, че той изисква повече време при термичната си обработка, за разлика от лещата например. Внимавайте обаче да не го преварявате, защото така ще загубите голяма част от ценните му качества;

- Лещата има сходен състав като боба, но е по-лесно смилаема и се сварява по-бързо. И тя, както и бобът, е добре да бъде приготвяна заедно със зеленчуци като лук, морков, чушка и домати, защото така се подобрява усвояването на варивата от организма. Лещата и бобът традиционно се овкусяват с подправки като джоджен и/или чубрица.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Илияна Димова
На боб слагам джоджен и чубрица , а на леща чубрица , а за различен аромат добавям и къри
0
0
Ирина Андреева Jolie
Вероятно съм единствения човек,който не слага джоджен на боб :) най-много го обичам с девесил и магданоз :)
1
0