Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Важни правила при приготвянето на птици

Важни правила при приготвянето на птици

пиле

В България най-често приготвяните месни ястия са от свинско и от пилешко месо. За свинското месо вече се е изписало не само как да бъде подготвяно за термична обработка, но са предлагани и редица интересни рецепти, някои от които и доста екзотични. Това донякъде важи и за месото от птиците, но е малко информацията относно как по-лесно да сготвите самото месо, а не как да разнообразите менюто си с атрактивни рецепти от птиче месо.

Ето защо тук ще Ви дадем някои полезни съвета за приготвянето на месо от птици, без да задълбаваме на тема рецепти, каквито има безброй в информационното пространство:

- Преди да преминем към това как най-вкусно и лесно се приготвя месото от птици е важно да се каже, че то намира широко приложение не само в стандартната, но и в детската и в диетичната кухня. Причината в това се крие, че освен много вкусно, то е и много лесно смилаемо. Въпросът е, че в наши дни трудно може да се намери истинско птиче месо, което да не е натъпкано с антибиотици или други добавки, вредящи на нашето здраве;

- Ако имате възможност да готвите домашни птици е добре да знаете, че за малките пилета сезонът е от април до септември и за по-големите от септември до май;

печена пуйка

- Когато искате да приготвяте по-сложни и нестандартни рецепти и Ви се налага да търсите птиче месо от гъски, патици, мисирки или кокошки, не е нужно да се съобразявате със сезоните или месеците, защото такива птици могат да се заколят и да са вкусни целогодишно;

- Ако попаднете на прекалено стара птица, което ще познаете по месото ѝ, е добре да я накиснете за около 4-5 часа в смес от вода и оцет. Друг вариант е да я натриете добре с лимон, но пак трябва да изчакате известно време, за да може месото да омекне;

- Препоръчително е да печете по-сухите птици като патици и пуйки, като ги поливате редовно с масло, в което сте сложили червен пипер и ароматни подправки. Друг вариант е да увиете птиците с по-мазни резени бекон, които по време на печенето не само ще предпазят птицата от изсъхване, но и ще пуснат своя аромат;

- Когато пълните птица и не разполагате с конец, с който да завържете коремната ѝ област, можете просто да я набучите с клечки за зъби, за да не изтича плънка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest