Чревоугодието – един от седемте смъртни гряха
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Чревоугодието – един от седемте смъртни гряха

Чревоугодието – един от седемте смъртни гряха

Чревоугодие

Чревоугодието е един от седемте смъртни гряха в христианската религия. То е в състояние да доведе човек до скотско състояние и затова християнството го отрича – то е една от формите на по-обширния порок – сластолюбието.

В съвремието ни не обръщаме внимание толкова на чревоугодието, колкото на затлъстяването, което обикновено е предизвикано именно от това, че не можем да спрем да се тъпчем.

Италиански психолози твърдят, че има няколко фази на тъпченето. Първата фаза започва съвсем невинно, обикновено под влияние на някакъв външен фактор. Много често това са реклами или съседка, която черпи с нещо или е във възторг от новия сладолед, който си е купила.

Без да се усетим, вече сме в магазина и след минути хапваме от новата за нас храна, без да спираме, докато свърши. При втората фаза вече седим на маса, която е отрупана с всичко, което можем да намерим вкъщи.

След известно време, прекарано на масата в унищожаване на хранителните запаси вече имаме чувството, че сме се нахранили. Но едно коварно гласче ни нашепва: „Хапвай, досадната диета ще я почнеш от утре! Я виж колко вкусотии има още на масата! ” И отлагаме за кой ли път диетата.

Бирен корем

Третата фаза вече е най-ужасната. Тя е с психологически последствия. Седим, пред нас няма храна, но чувстваме тежест, трудно дишаме, повръща ни се и се чувстваме ужасно, сякаш сме прегрешили много.

След тази фаза следва и озлоблението, което се поражда от чувството, че сме безсилни да се спрем, когато отиваме към хладилника за петнадесети път. Да не говорим какви угризения изпитваме, ако не можем да се сдържим да ядем нощем.

За да не стигаме до цялата тази буря от емоции, трябва да се опитваме да изживеем живота си и всеки отделен ден пълноценно, като мислим и за други неща освен за ядене.

Още днес – а не утре! – трябва да си наложим забрана, когато ни се прииска нещо сладко, след като вече сме погълнали преди това поне три десерта.

Трябва да изключваме телевизора, когато дават поредната апетитна реклама за вкусотия, на която не можем да устоим. И най-важното – да си поставим цел, която да постигнем в реални срокове – например да свалим един килограм този месец и да успеем да го задържим.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Luna
Luna
07.01.2017 20:39
Аз мразя да си махам зьби,никога не сьм го правила нарочно,но ми изглежда гадно.Оставям зьбите ми сами да си падат!
0
0