Солта разболява черния дроб, точно както и алкохолът

Сол

Отдавна е известно схващането, че алкохолните напитки оказват неблагоприятно влияе върху черния дроб, а някои намират последствията от тях дори за пагубни.

Оказва се обаче, че дори алкохолът съвсем не е единственият заклет враг на черния ни дроб. Солта, която поглъщаме, е също толкова опасна за този орган, сочи направено от китайски учени изследване, коментирано от изданието Медикъл нюз тудей.

Всъщност, както добре знаем, солта често се посочва като продукт, който би могъл да навреди на здравето ни. Лекарите я заклеймяват като виновник за високото ни коварно налягане.

Завишената консумация на сол се свързва още със сърдечносъдови проблеми, инсулти, напълняване. Но със сегашното изследване китайските специалисти ѝ преписаха още един негатив.

Вредни храни

С въпросното проучване се занимават учени от университета на Цзинан. Авторите на изследването държат да се знае, че подправката, без която нито едно похапване на мнозина не минава, съдейства за увреждането на черния дроб. Учените отбелязват, че проблеми се наблюдават не само при зрели хора, но и при ембриони, намиращи се в стадий на развитие.

Неприятното въздействие на солта върху черния дроб е било проучено много внимателно и то на молекулярно ниво. В хора на изследването специалистите са извършили експеримент с лабораторни мишки. Те са ги захранили с пресолено меню. Китайските учени също така са сложили пилешки ембриони в солена среда.

Солени храни

Така те стигнали до изводите, че завишеното количество на натрий от солта предизвиква негативни проблеми в черния дроб. Като такива те посочват изменяне на клетки, както и завишена клетъчна смърт. Същевременно учените наблюдавали и намалено делене на клетки.

Учените споделят и още нещо важно, което са открили. По думите им третирането на пострадалите клетки с витамин С до някаква степен може да се противопостави на влиянието на завишеното количество сол.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати