Внимание! Вижте вредата от фрешовете

Фреш
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Прясно изцедените сокове, по-известни като фрешове, се смятат за изключително здравословни. Но подобно на всяко полезно нещо обаче, и с тях не трябва да се прекалява.

Фрешовете не са полезни в неограничени количества. Съвсем погрешно е схващането, че за да бъдем здрави, трябва да приемаме огромни количества от тях. Подобен експеримент с организма може да му навреди изключително много.

Специалистите са категорични, че приемът на литър фреш на ден е непрепоръчителен и завишен. Литър фреш от портокал се прави от два килограма от плодовете му. Реално ние не можем да изядем подобно количество, но пък можем да изпием литър фреш, без да се замисляме за минусите това.

В едва една чаша фреш се съдържа повече фруктоза, отколкото е дневната нужда на тялото. Тя не влиза директно в обмяната на веществата и мускулната енергия, а се трупа в черния дроб и води до покачване на килограмите. Прекомерните количества фруктоза повишават нивата на лошия холестерол.

Освен това, докато един и същ сок е способен да помогне в определени случаи, то в други може да навреди. Има много заболявания, при които прясно изцедените сокове са противопоказни.

Фрешове

Киселите сокове като тези от ябълка, горски плодове, касис, портокал и лимон съдържат в себе си много органични съединения. Те повишават киселинността на стомашния сок, предизвикват киселини и болезнени пристъпи. Поради това са крайно непрепоръчителни за хора с язва, остър гастрит и панкреатит.

Болните от захарен диабет и по-пълните хора пък трябва да ограничат приема на гроздов сок, тъй като в него има много калории и глюкоза. Не се препоръчва и при раздразнени черва.

Почти всички прясноизцедени сокове действат силно разхлабително. При подобна склонност е добре да се пият на малки глътки, разредени с вода.

Допустимата норма фреш на ден е до 3 чаши. Количеството зависи от вида на сока. Те трябва да се приемат веднага след като се изстискат. Дори и най-краткото съхранение в хладилника понижава лечебните свойства на фреша, макар и вкусът да не се променя.

Фрешовете се консумират 30-40 минути преди ядене или в почивките между отделните хранения. Тези препоръки са особено важни за сладките сокове. Ако изпиете фреша след хранене, се засилва ферментацията в червата, което води до подуване.

Най-добре се допълват плодовите и зеленчукови сокове. Докато плодовите са по-богати на витамини и захари, зеленчуците съдържат много минерални соли.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
МНого хубава статия.Ще си взема поуки от нея,защото пия сокове,когато ми падне без да се замислям,а виждам,че не е правилно.
0
0