Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Новак в кухнята: Как правилно да белим плодове и зеленчуци

Новак в кухнята: Как правилно да белим плодове и зеленчуци

Белене на моркови

Преди за почнете да белите зеленчуците, трябва първо да ги измиете. Така ще се отстрани мръсотията и бактериите по повърхността. Ако не го направите, те биха могли да влязат по повърхността на среза при подготовка.

За тънко обелване на плодове и зеленчуци белачките вършат по-добра работа, а не ножовете.

Моркови, картофи, аспержи, пащърнак са добър пример за зеленчуци, които е добре да се белят с белачка, тъй като не се хвърля много от ядливия продукт.

Повечето хранителни вещества се съдържат точно под кората. Няма да е добре да ги изхвърлите, като ги обелите дебело заедно с месестата част.

Белене на аспержи

Аспержите стават твърди към края на стръка и затова отчупете тази част с пръсти. След това с белачката обелете долната част внимателно и тънко. Можете да отстраните кората с нож за белене, като го държите под ъгъл от 20 градуса.

Белене на зеленчуци

Можете да ползвате нож за белене на плодове и зеленчуци с дебела кора или люспи като лук, портокал, грейпфрут. По големите като ананас и тиква се белят с по-голям нож.

Преди да пристъпите към беленето, отрежете горната и долната част, за да получите стабилна и равна повърхност. По този начин продуктът няма да мърда по дъската, докато работите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest