gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво не знаем за калция?

Какво не знаем за калция?

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
181k
Какво не знаем за калция?
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

За никой не е изненада, че калцият е сред най-важните минерали в тялото ни. Сред ключовите му роли са:

- Изгражда здрави кости и зъби и ги поддържа силни с напредване на възрастта;

- От съществено значение за предаване на нервните импулси;

- Помага съсирването на кръвта;

- Регулира сърдечния ритъм;

А знаете ли, че:

Твърде малко калций може да доведе до камъни в бъбреците. Въпреки, че повечето камъни в бъбреците се появяват, когато калций се комбинира с оксалат или фосфор, малцина знаят, че липсата на калций също може да предизвика камъни. Според експерти употребата на твърде малко калций в менюто ни може да предизвика повишаване на нивата оксалатни и това да предизвика образуването на камъни в бъбреците. За да се предотврати това се уверете, че вземате необходимото количество калций за вашата възраст.

Всеки ден губим калций чрез кожата, ноктите, косата, потта, но телата ни не могат сами да произвеждат нов калций. Ако си набавяме достатъчно калций от храната, която ядем няма да е необходим приема на допълнителни хранителни добавки. Нещо повече - тялото абсорбира калция по-добре от храната, отколкото от добавките. Ако все пак решите да приемате такива добавки, то задължително пийте много вода!

Знаете ли, че съдържанието на калций в 100 г спанак (99 мг) е почти толкова, колкото в 100мл мляко (125 мг)? Разликата е в това, че организма ни усвоява с до пет пъти повече калций от млякото, отколкото от спанака.

Калцият помага за спокоен сън. Калцият се използва от мозъка за производството мелатонин - веществото, което предизвиква съня. Според проучванията липсата на калций води до нарушен сън и трудно заспиване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest