Неаполитанската пица се кандидатира за списъка на ЮНЕСКО

Неаполитанска пица

Неаполитанската пица е кандидат за списъка на ЮНЕСКО, включващ нематериалното културно наследство на човечеството. Ако пицата бъде одобрена от ЮНЕСКО, тя ще бъде защитена с наименованието Традиционното изкуство на неаполитанските пицари.

От комисията добавят, че всяко одобрено ястие се добавя към списък на културните и гастрономически традиции на планетата. Очаква се от ЮНЕСКО да се произнесат за неаполитанската пица през 2017 година.

Пицата служи са идентификация не само на неаполитанците, но и на всички италианци. Това е италианската марка по света, казват майсторите пицари от Неапол.

Традиционната неаполитанска пица е характерна с тънка коричка от тесто, което набъбва само около ръба. Тази пица се пече единствено в тухлени пещи с огън от дърва.

Има два варианта на неаполитанската пица. Когато се приготвя от домати, зехтин, чесън и риган, се нарича Маринара, а когато съставките са домати, моцарела, зехтин и босилекМаргарита.

Пица Маргарита

Легендите казват, че пицата Маргарита е кръстена на кралица Маргарита Савойска и е приготвена по случай нейно гостуване през 1889 година от местен пицар. Идеята му е била пицата да се приготви от червени, бели и зелени продукти, символизиращи националното знаме на Италия.

Обикновено целта на включването на нематериални обекти е тяхното запазване. Но в случая с пицата страната иска да получи международно признат стандарт за приготвяне на неаполитанска пица в момент, когато Италия има сериозни проблеми с качеството на храната, пише Гардиън.

Според организацията на италианските земеделски предприемачи Coldiretti пица индустрията в Италия генерира приходи от 10 милиарда евро годишно и дава работа на 100 000 души.

Списъкът за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО вече са включени турското кафе, грузинското вино и меденките в Хърватия.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати