Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим с яйца?

Какво да сготвим с яйца?

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
182k
Яйца

Ако и вие сте се чудили в какво да употребите останалите от Великден яйца например, то следващите редове са точно за вас. Представяме на вашето внимание няколко лесни, бързи и много вкусни рецепти с яйца:

Варени яйца с майонеза

Необходими продукти: 8 твърдо сварени яйца, 6 супени лъжици майонеза, 4 супени лъжици кисело мляко, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Майонезата се разбърква добре с киселото мляко и се изсипва в подходяща чиния. Яйцата се обелват, разрязват се на половинки по дължина или се нарязват на

кръгчета и се нареждат върху майонезата. Поръсват се със сол и черен пипер и се украсяват по желание.

Варени яйца с хрян

Необходими продукти: 6 твърдо сварени яйца, 1 чаена чаша сметана, 1 чаена лъжичка ситно настърган хрян, 4-5 маслини, магданоз, сол

Начин на приготвяне: Обелените яйца се нарязват на четвъртинки и се нареждат в чиния. Заливат се със

сметаната, подправена с настъргания хрян и сол на вкус.

Салата с яйца

Отгоре се поръсват със ситно нарязан магданоз и нарязаните на парченца маслини.

Мариновани варени яйца

Необходими продукти: 8-10 твърдо сварени яйца, 2 чаени чаши оцет, 1 глава лук, 1-2 дафинови листа, 1 чаена лъжичка захар, майонеза, сол

Начин на приготвяне: Яйцата се обелват и се нареждат в малка тенджерка. Оцетът се разрежда с 1 чаена чаша вода, прибавят се ситно нарязаният лук, дафиновите листа, захарта и сол на вкус. Получената марината се слага да заври, вари се 5 минути и докато е още гореща, се налива върху яйцата.

Яйцата се оставят да престоят 4÷5 дни на хладно. Поднасят се, нарязани на парченца и залети с майонеза

Варени яйца с пушена риба

Салата Мимоза

Необходими продукти: 6 твърдо сварени яйца, 400 г картофена салата, 150 г пушена риба, 80 г масло, 1 супена лъжица горчица, 1 супена лъжица сметана, 200 г майонеза, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Яйцата се обелват и се разрязват на половинки по дължина. Жълтъците се изваждат внимателно, стриват се с дървена лъжица и се разбъркват със сметаната, почистената и

смачкана на пюре пушена риба, разбитото масло, черен пипер и сол на вкус.

Белтъчните половинки се напълват с тази смес и се нареждат върху картофената салата, разстлана в чиния за сервиране. Заливат се с майонезата и се украсяват с маслини, кръгчета от варени моркови и стръкчета магданоз.

Варени яйца с пилешко месо

Необходими продукти: 6 твърдо сварени яйца, 300 г варено, печено или пушено пилешко месо, 2 стерилизирани краставички, 50 г масло, сок от 1 лимон, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Обезкостеното пилешко месо се нарязва на ситно и се смесва със стерилизираните краставички, нарязани на дребни кубчета. Яйцата се обелват и се разрязват на половинки по дължина. Жълтъците се изваждат, претриват се и се разбиват с маслото. Прибавят се пилешкото месо и краставичките.

Сместа се подправя със сока от лимона, сол и черен пипер. Белтъците се напълват с приготвената плънка, нареждат се в подходяща чиния и се украсяват с маслини, листа от магданоз и др.

Варени яйца с пъстра плънка

Необходими продукти: 6 твърдо сварени яйца, 150 г майонеза, 1 морков, 2-3 стерилизирани краставички, 1 голям картоф, 100 г шунка, 1 чаена лъжичка горчица, магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Яйцата се обелват и се разрязват на половинки по дължина. Морковът и картофът се сваряват, нарязват се на кубчета и се смесват с шунката и стерилизираните краставички, също нарязани на кубчета. Добавят се около една трета от майонезата, смесена с претритите жълтъци от яйцата и горчицата, магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Белтъците се напълват с плънката и отгоре се шприцова останалата майонеза. По желание майонезата може да се разреди с малко кисело мляко и яйцата да се залеят с нея. Предястието се украсява с маслини, домати, стръкчета магданоз.

Варени яйца с хайвер

Необходими продукти: 6 твърдо сварени яйца, 6 чаени лъжички черен или червен хайвер, 300 г готова руска салата, 100 г майонеза

Начин на приготвяне: Яйцата се обелват и се разрязват на половинки по дължина. Нареждат се в чиния за сервиране върху подложка от руската салата.

Около жълтъка на всяка половинка с помощта на тънък шприц се прави бордюр от майонезата, а в средата се разпределя хайверът. Предястието се украсява с резенчета домати, кръгчета от лимон и стръкчета магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest