Внимание! Заливат ни с агнешко от военния резерв на Нова Зеландия

Агнешко месо

Агнешкото месо, което хиляди българи ще сложат на трапезата си за Великден, както повелява традицията, най-вероятно ще бъде новозеландско, предупреждават месопроизводители.

От около един месец насам у нас ударно се внася замразено агнешко месо от Нова Зеландия.

Не е тайна, че в седмиците преди Великден и Гергьовден родните търговци заливат пазара със замразено вносно агнешко месо, което на практика е част от военните резерви на различни държави.

Миналата година масово се внасяше замразено агнешко от Чили, докато тази година вносът е от Нова Зеландия. Целта на вносителите е вносното месо да бъде пуснато на пазара около Великден.

По думите на Бисер Чилингиров, който е председател на Националната овцевъдна асоциация, вносното замразено месо трябва да се предлага в търговската мрежа за не повече от 9 лв./кг.

Но търговците масово предпочитат да го оставят да се отпусне и да го продават на клиентите си като прясно месо на цени от 11 до 16 лв./кг.

Агнешко

Не се очаква скок в цените на агнешкото месо през тази година, успокои Чилингиров българите. Килограм живо месо ще се търгува за 5-6 лева от фермите.

По-голямата част от внесеното от Нова Зеландия месо обаче няма да се предлага в магазините, а директно ще бъде реализирано в ресторантите, както и в месопреработвателната промишленост, където от него ще бъдат приготвени колбаси и др.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните предупреждават, че замразеното месо може да се предлага само като такова, и опитите му да се пробута на клиентите като прясна мръвка подлежат на санкция.

Санкцията се налага, защото след размразяване срокът на годност вече не е валиден. Срокът на годност на всички стоки е валиден само когато те се съхраняват при правилната температура.

Вносното месо у нас преминава през няколко проверки в зависимост от това дали то пристига у нас директно от Нова Зеландия или се внася през трета страна членка на Европейския съюз.

От БАБХ обявиха, че както всяка година, така и тази ще засилят проверките по магазини и складове непосредствено преди Великденските празници и Гергьовден.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати