Екзотични храни, забранени от закона!

Фугу

Въпреки че сред някои народи определени екзотични храни се смятат за традиционни, за останалия свят тези блюда биха могли да бъдат доста проблематични. Ето няколко странни ястия, които малцина приемат за вкусни, но те все пак биват забранявани със закони поради една или друга причина:

Фугу

Това е изключително отровна японска риба, която ако не се приготви по специална технология, би могла да убие някой и то за сравнително кратко време. Ето защо приготвянето на блюда с фугу се поверява единствено на доказали се кулинарни виртуози, минали през специален курс. Заради опасността от отравяне похапването на фугу е забранено в САЩ.

Конско месо

Конско месо

Приложението на конско месо в кулинарията може и да не ви се струва чак толкова необичайно, но изглежда американците го намират за крайно недопустимо. Ето защо консумацията на месо от такова добиче е забранена със закон.

За известно време тази забрана явно не е била актуална, но през 2014 година тя отново се възобновена. При забраната не се имат предвид някакви здравословни съображения, а просто идеята за похапването на месо от кон на американците им се вижда крайно неморална.

Хагис

Този месен шотландски деликатес навярно би допаднал на много нашенци, тъй като по състав се доближава до традиционния у нас бахур.

Хагис

Поради факта, че съдържа в себе си бял дроб обаче, той е забранен за консумация в САЩ. Причината е, че според тамошната Агенция по храните по време на клане на животното в този орган навлизат течности, които в последствие го правят неподходящ за прием.

Казу марзу

Казу Марзу

Екзотичното сирене е познато още и като казу-марцу. То се отличава със специфичен вкус и още по-необикновен вид. Придобива популярност заради това, че по него има яйца, снесени от мухи. След като се излюпят ларвички, те започват да разяждат хранителния продукт, но същевременно му придават завършен вид с мазнини, захари и протеини.

Сиренето е разпространено най-вече в Сардиния, където на него се гледа като на голям деликатес. Въпреки че някои го намират за особено вкусно, на други им призлява само при мисълта да се докоснат до хранителен продукт, получен при такава необичайна технология. Сред враговете на деликатеса явно са и американците, тъй като в САЩ консумацията на Казу-марзу се забранява със закон.

Аки

Плод Аки

Tова е типичен за Ямайка плод, който има ядлива част и черни семена, можещи да причинят отравяне. Ако се изяде заедно с тях, може сериозно да навреди. Поради тези съображения едва ли бихте могли да го откриете в легалните американски магазини.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати