В Швеция отвори първият супермаркет без касиери

Пазаруване
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
12.32 лв.
Виж ››

Вече от два месеца в шведския град Викен работи първият супермаркет, в който няма нито един касиер и всеки клиент, освен че пазарува сам, може и сам да плаща сметката си. Нужно е само приложение за смартфон и банкова карта.

Магазинът е денонощен и в него се предлагат всякакви стоки от първа необходимост – хляб, мляко, захар, консервирани храни, алкохол, цигари и памперси.

Идеята за първия по рода си супермаркет е на IT специалиста Робърт Илясон, който от собствен опит е усетил нуждата от денонощен магазин в шведското градче.

Веднъж на Илясон му се наложило да купи пакет детска храна и заради това е шофирал около 20 минути, за да стигне до първия денонощен магазин.

Населението на град Викен е около 4000 души, което прави бизнес начинанието успешно. Други малки градчета в Швеция също проявиха интерес към идеята.

Чрез онлайн приложението клиентите могат да отбележат продуктите, които купуват, и да платят с дебитната или кредитната си карта. В края на всеки месец от магазина изпращат фактури на клиентите си с всички покупки.

Сканиране на Баркод

В обекта има инсталирани 6 камери и за първите два месеца от отварянето собственикът не е имал проблеми с недобросъвестни клиенти. Единствено Робърт Илясон зарежда нужните продукти по рафтовете на магазина.

Той обмисля и втори метод за пазаруване, тъй като по-възрастните му клиенти срещат трудности с използването на мобилното приложение.

От вече 2 години в град Вали Сити, Северна Дакота успешно работи кафене без нито един служител. Клиентите могат да си купуват кафе и сладкиши и да плащат чрез карта или чек.

Собствениците на кафето Дейвид Бреке и съпругата му Кимбърли казват, че нямат никакви проблеми с плащането, тъй като всеки клиент съвестно оставя парите за това, което е консумирал.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
На светлунни години сме от това да се приложи тук.Магазина ще е ограбен на първия ден :)
0
0
Наталиа Петрова
Чудесна идея, но трудно приложима в България.
0
0