България се превръща в световен производител на шафран

Шафран

Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Той представлява подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар. Произхожда от Югозападна Азия, а днес е култивиран и се отглежда успешно и по нашите географски ширини.

Условията за отглеждане на шафран в страната ни са повече от добри. Според Българската асоциация за производство на шафран и шафранови продукти, държавата ни има възможност да се превърне в лидер по производство и износ само за няколко години.

Анализите показват, че именно в България са най-добрите условия за отглеждане на скъпата подправка. Ако през 2016 година бъдат засети 2 500 декара с луковици на син минзухар, от който се получава шафранът, то през следващите пет години ще добиваме до 100 тона суха подправка.

Специалистите са изчислили, че от декар минзухари се получава средно 1.5-2 кг шафран през първата година. През всяка следваща добивът се увеличава, като накрая достига до 3 кг. Засаждането и грижите ще струват на държавата 60 млн.лв, които ще се изплатят многократно.

Отглеждането на шафран у нас би дало работа на над 200 000 души и то в райони, в които безработицата е наболял проблем. Смолян, Кърджали и планинските райони са перфектни за това.

Подправка Шафран

Днес у нас се отглеждат едва 850 декара с шафран. Той обаче не е от качествени луковици и при отглеждането му не се следват никакви правила, което води и до недостатъчни добиви.

През следващите дни родната организация организира международна конференция, на която са поканени експерти от Иран и Холандия. В момента най-големият износител на подправката в световен мащаб е именно Иран, който добива и изнася над 170 тона годишно.

Чуждестранните експерти ще дадат ценни съвети на родните специалисти за това как правилно да отглеждаме подправката. Те ще разяснят всички ползи, които шафранът може да донесе на страната ни. В момента килограм от ценната подправка се изкупува на цена от 10 000 евро.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати