Идеалното мезе за водка в три апетитни варианта

Маринована риба

Всеки знае, че по метода на консервирането можем сравнително бързо и лесно да съхраняваме за по-дълго време различни продукти. В случая не става въпрос само за консервирането на плодове и зеленчуци, а дори и за месо и риба.

Особено лесен е методът за консервиране на риба, поради което тук Ви предлагаме 3 идеи, които можете да пробвате, стига да сте се сдобили с по-голямо количество риба:

Консервиране на риба в собствен сос

Необходими продукти: 5 кг риба, 3-4 пакета сол

Начин на приготвяне: Рибата се почиства от вътрешностите, премахват се главите и перките ѝ и се измива добре. Нарязва се на парчета и се оставя накисната за 30 мин в солен разтвор, като на 1 л вода се слагат около 250 г сол. След това се измива, попарва се в солена кипяща вода, приготвена от вода и сол в пропорция 20 г сол на 1 л вода, и веднага се изстудява, за да се прекъсне процесът на температурна обработка. Така приготвените парчета риба се подреждат в буркани и отново се осоляват. На 1 кг риба се добавят 15 г сол. След поставянето на капачките бурканите се оставят да се стерилизират в осолена вода с пропорция 500 г сол на 1 л вода. Варят се около 110 мин.

Консервирана пържена риба

Консервирана риба

Необходими продукти: 5 кг риба, 500 г сол, 1 лимон, 600 мл олио или зехтин, няколко зрънца черен пипер и 3-4 дафинови листа

Начин на приготвяне: Рибата се почиства и нарязва по гореописания начин и се слага в емайлиран съд. Залива се със солен разтвор, приготвен в пропорция от 250 г сол на 1 л вода. След 50 мин рибата се изважда, отцежда се и се запържва в силно сгорещената мазнина. Подрежда се в буркани като между редовете се слагат подправките и резенчета лимон. Заливат се с мазнината, в която е била пържена рибата, затварят се и се съхраняват на прохладно и сухо място.

Консервиране на пастет от риба

Пастет от риба

Необходими продукти: 2 кг смляна осолена риба, 500 г масло, 3- 4 пакета сол

Начин на приготвяне: От осолената и обезкостена риба се приготвя пастет и към него се прибавя разбитото на пяна масло. Всичко се разбърква добре, слага се в буркани и те се затварят. Стерилизират се (на 1 л вода се добавя по 500 г сол) за около 90 мин. Този пастет е отличен върху парчета препечен хляб и идеален за мезе.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати