Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Перфектният домашен мармалад в 3 идеи

Перфектният домашен мармалад в 3 идеи

Мармалад

Мармаладите са добър начин да съхраните сезонните плодове, особено ако те са домашни. Макар да съдържат голямо количество захар, благодарение на която всъщност успяват да се съхранят за по-дълго време, консумирани с мярка те не само че няма да Ви навредят, но и ще можете с голямо удоволствие да им се насладите през студените есенни и зимни дни, когато на пазара има само плодове с неясен произход.

Ето защо тук ще Ви предложим 3 идеи как да си приготвите перфектния домашен мармалад:

Мармалад от ягоди

Необходими продукти: 3 кг ягоди, 1 кг захар.

Мармалад с ягоди

Начин на приготвяне: Ягодите се преглеждат с цел да се премахнат развалените или неузрели плодове. Измиват се добре, почистват се от дръжките, поставят се в тенджера и се посипват със захарта. Ягодовата смес се кипва и се оставя да ври на бавен огън за около 8 часа докато достигне необходимата плътност. Мармаладът се бърка непрекъснато. Когато е готов се изсипва в предварително измити и изсушени буркани, които се затварят и се оставят с капачките надолу до пълното изстиване на мармалада.

Мармалад от вишни

Необходими продукти: 5 кг вишни, 2. 5 кг захар.

Мармалад с череши

Начин на приготвяне: Вишните се оглеждат добре да няма развалени измежду тях, измиват се добре и се премахват костилките им. Смилат се и към тях се добавя захарта.

Всичко се вари на слаб огън, но при непрекъснато разбъркване. Когато мармаладът се сгъсти достатъчно, се изсипва още врял в предварително измити и подсушени буркани. Поставят се капачките им, затварят се добре и бурканите се оставят до пълното им изстиване с капачките надолу.

Мармалад от праскови и сливи

Необходими продукти: 3 кг праскови, 7 кг сини сливи, 4 кг захар.

Начин на приготвяне: Плодовете се сваряват поотделно, като предварително са измити и почистени от костилките. След това се смилат, изсипват се в подходящ съд и се посипват със захарта.

Слагат се на котлона, но веднага след като сместа кипне, огъня се намалява. Вари се при непрекъснато бъркане до сгъстяването на мармалада. Когато е готов той се насипва в предварително измити и подсушени буркани. Затварят се още докато мармалада е топъл и се поставят с капачките надолу докато изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest