Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Домашен конфитюр за новобранци в кухнята

Домашен конфитюр за новобранци в кухнята

Домашен конфитюр

Надали има човек, който да не е бил възхитен от вкусния и ароматен конфитюр, приготвен у дома от нашите майки или баби. Той няма нищо общо на вкус с този, който се продава по магазините и който е пълен с различни оцветители и неясни добавки.

Приготвянето на домашен конфитюр не е никак трудна дейност, особено ако разполагате с домашни плодове. Единственото, което трябва да си купите допълнително, е захар и да се въоръжите с малко повече време и търпение. Ето защо тук ще Ви предложим 3 идеи за приготвянето на домашен конфитюр:

Бърз и лесен конфитюр от ябълки

Необходими продукти: 5 кг ябълки; захарен сироп, приготвен от 2. 5 кг захар и 2 л вода

Начин на приготвяне: Измитите и обелени ябълки се почистват от дръжките и семенната част и се нарязват на дребни кубчета или се настъргват. Изсипват се в широка тава или тенджера върху предварително приготвения захарен сироп и се варят на слаб огън, докато конфитюрът се сгъсти. Той се насипва още горещ в буркани, които се затварят и се държат с капачките надолу, докато плодовата смес изстине напълно.

Вкусен конфитюр от вишни

Конфитюр от вишни

Необходими продукти: 5 кг вишни, 2. 5 кг захар, 3 г лимонена киселина

Начин на приготвяне: Вишните се измиват, премахват се дръжките и костилките им. Поставят се в широк съд, в който по-късно ще се варят и се посипват със захарта. След като минат 7 часа, се слагат на котлона и се варят на бавен огън, докато сместа се сгъсти. Малко преди конфитюрът да бъде свален от огъня, се добавя и лимонената киселина. Плодовата смес се насипва още докато е топла в буркани, които се затварят и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

Конфитюр от боровинки

Той е особено подходящ за приготвянето на плодови плънки при различни сладкиши

Конфитюр от боровинки

Необходими продукти: 3 кг боровинки, 3 кг захар

Начин на приготвяне: Боровинките се преглеждат да няма измежду тях развалени плодчета, измиват се и се смилат с машинка. Върху плодовата смес се изсипва захарта, оставя се да престои около 3 часа и след това всичко се насипва в буркани. По желание може да се свари. Те се затварят с капачки и се стерилизират около 15 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest