Инспектори на БАБХ разкриха незаконен цех за пържени картофи

Пържени Картофи

Незаконен обект за пържене на картофи са разкрили при проверките си инспектори от БАБХ. От цеха са иззети близо 4 тона картофи, 740 килограма заготовки и 100 килограма готови за пласиране пържени картофки.

Акцията се е извършила съвместно с Българската агенция по безопасност на храните и Столична дирекция.

Продукцията в обекта е била с фалшиви етикети и без задължителните документи, показващи произхода на продуктите.

От областната дирекция по безопасност на храните в София ще проверят и останалите обекти, които са собственост на нарушителя. Собственикът е бил санкциониран с максималната административна глоба от 2000 лева.

Откритата в склада продукция е пренасочена за унищожение.

Картофи

Междувременно от БАБХ продължават със засилените проверки на плодовете и зеленчуците по родните пазари. Ще се търси зарзават с пестициди и съмнителни плодове и зеленчуци, които са внесени от Гърция, малко след вдигането на блокадата на границата.

Проверките за пестициди започнаха от 10 март и ще продължат до 13 май, заяви пред Българското национално радио Антон Величков от БАБХ.

Съществуват предположения, че през този период у нас е възможно да влязат 5 продукта, които не подлежат на контрол от граничните пунктове. Става въпрос за домати, краставици, праскови, кайсии и череши, които са внос от трети страни, уточнява още експертът.

Засилен ще е контролът по граничните пунктове на Капитан Андреево и Лесово, където има изградени лаборатории за проверка на плодовете и зеленчуците.

Едва след като дадат материал за проба и получат отрицателни за пестициди резултати, камионите с вносен зарзават ще имат право да пресекат българската граница.

При наличие на пестициди пратката ще се унищожава за сметка на вносителите, казват от БАБХ.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати