gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интересни факти за чая

Интересни факти за чая

Билков чай

Англичаните са на първо място по пиене на чай на глава от населението – над 4 кг годишно. Чаят е популярен в Европа единствено в източната й част, във Великобритания и Ирландия.

Най-голямата чаена държава в света е Индия – тя дава една трета от световния добив на чай. Чашата чай е символ на индийското гостоприемство.

Без нея не минават нито важни преговори, нито семейни тържества и приятелски събирания. Чаят в Индия се пие по английски маниер – с мляко, като се добавят всевъзможни подправкикарамфил, канела, джинджифил.

Основният конкурент на Индия по производство на чай е Шри Ланка, където чаят се пие с ароматизиране – той често има дъх на шоколад, на манго, на вишни, малини или ягоди. В Централна Азия се пие предимно силен зелен чай без да се добавя захар.

Английски чай

В Бирма от листата на чая се прави салата, а в Тибет пият чая, като добавят сол, мляко от тибетски як, масло и дори запържено овесено брашно. Получава се нещо като супа, която се вари в котел. Всеки жител на Тибет изпива на ден около 15 чаши от тази супа. “Без чай няма живот”, е мотото на обитателите на Тибет.

В Монголия чаят се вари с добавка от ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина. В Китай, Тибет и Монголия преди много години чаят се е ползвал за разменна монета, а също така и за лекарство. За целта нарязаните на ситно чаени листенца се смесвали с кръв от бик и вода, а след това се сушили във форма на кубчета. Те се разтваряли в топла вода и с тях лекували много болести.

Чай с лимон

В Япония чаената церемония е традиция. Всяка десета млада японка е обучена да сътвори сама цяла чаена церемония. Обучението трае 3 години и момичето получава различни майсторски степени. За да получи званието “Велик майстор”, обучението му трябва да започне, когато е на 6 години.

На закуска, обяд, след обяд и по време на вечеря в Япония се пие специално приготвен чай. Като цяло зеленият чай на листенца се разтрива в пудра и се сипва в елипсовидни чайници, като се добавя по една капка вряла вода. Масата се разбива със специална оризова метличка, докато не заприлича на рядка сметана с цвят на светъл спанак.

За 500 мл вода отиват 120 г чаен прах. Пие се без захар, за да се усети тръпчивият му аромат. Препоръчва се пиенето на японски чай при силно главоболие и изтощена нервна система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати