Джейми Оливър спечели! Въвеждат данък захар във Великобритания

Джейми Оливър спечели! Въвеждат данък захар във Великобритания

Световноизвестният готвач Джейми Оливър спечели още една важна битка. Този път кулинарната знаменитост успя да се пребори за данък захар във Великобритания, който да помогне в борбата със затлъстяването, явяващо се сериозен проблем през последните години.

Плановете за новия данък бяха съобщени тези дни от финансовия министър Джордж Озбърн при представянето на държавния бюджет пред Камарата на общините, като се очаква след две години Великобритания да въведе данъка върху подсладените безалкохолни напитки. Според първоначалната информация плановете са данъкът да е на две нива и ще се влияе от количеството захар в питиетата.

Най-вероятно в бъдеще цената на Coca Cola от 330 мл ще скочи с близо осем пенса. Известно повишение се очаква още в стойността на някои смутита, коктейли, енергизиращи напитки и др.

Благодарение на данъка през първата година ще се съберат около 520 млн. паунда, като част от сумата ще бъде използвана за популяризиране на здравословния начин на живот в учебните заведения. Планира се с тях да бъдат построени спортни съоръжения, чрез които младежите да се раздвижват повече.

Джейми Оливър

Както мнозина знаят, Джейми Оливър отдавна се бори за по-здравословното хранене на човечеството. Кулинарният експерт е на мнение, че газираните напитки във всичките им вариации имат огромна роля за проблемите с теглото, с които съвременните подрастващи се сблъскват все по-често.

След като новината за новия данък беше известена, екип на ВВС засне реакцията на знаменития готвач. От видеото се вижда как той буквално започва да танцува, за да изрази щастието си.

Не всички хора обаче приеха положително поведението на Джейми. Намериха се и много негови съдници, които го обявиха за лицемер, заявявайки, че в рецептите, които той приготвя, също има доста захар. За верните му почитатели обаче няма съмнение, че той е напълно посветен в своите каузи, тъй като от години се бори здравето на младежите.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати