Учени: За нищо на света не съхранявайте картофите в хладилник!

Картофи

Картофите са сред най-консумираната храна както у нас, така и в останалите страни по света. Те са предпочитан продукт, тъй като могат да се влагат в супи, пюрета, яхнии, печива и какви ли не други блюда.

Освен това са вкусни и засищащи. Източник са на калиий, мед, мангал, йод, магнезий, натрий и други ценни вещества, което ги прави и полезни. При неправилно съхранение обаче картофите могат да се превърнат от наш приятел във враг, алармират учени и съветват да не съхраняваме сурови картофи в хладилник.

Мнозина от нас имат навика, щом си закупят картофи, да ги оставят в хладилника до момента, в който имат време да ги сготвят. Това място обаче съвсем не е най-подходящото за съхранение на картофите, подчертават учени от Великобритания.

Смята се, че по този начин не бива да бъдат държани не само картофите, но и останалите зеленчуци, съдържащи скорбяла, пише Дейли експрес.

Когато този тип храни се оставят в хладилник, съдържащата се в тях скорбяла се превръща в захари. На по-късен етап пък, след пържене или печене, захарите влизат в контакт с аминокиселината аспарагин и накрая от това се формира опасното вещество акриламид.

Пържени картофи

Въпросният химикал определено си е навлякъл лоша слава и според учените колкото по-малко си имаме работа с него, толкова по-добре. Изследователите имат основания да смятат, че той вероятно допринася за развитието на някои ракови заболявания, ето защо е добре да се избягва.

Акриламидът може да бъде открит в картофения чипс и пържените картофи, бисквити и др. Има данни, че той се употребява и при направата на хартия и пластмаса. Тъй като химикалът все още подлежи на изследвания от учените, тепърва ще стане ясно какви са последиците от него.

Дотогава обаче, за по-сигурно, съхранявайте картофите си в тъмни и сухи помещения като складове, килери или кухненски шкафове.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати