Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Черници в чинията! Пробвайте тези 3 рецепти

Черници в чинията! Пробвайте тези 3 рецепти

Черницач

Черницата е дърво от семейството на Черничеви, което е сравнително ниско, но има красиви на вид плодове, които са ядивни. Разпространено е на почти всички континенти, като в България може да се срещне като диворастящо на много места.

Плодовете, корените и листата на черницата имат и редица целебни свойства, познати още от времето на древните гърци. Според китайците именно плодовете от черница са ключът към дълголетието.

Ето защо тук ще Ви предложим 3 интересни рецепти с черница, които можете да пробвате.

Лечебна отвара от черница

Необходими продукти: 2 с. л. изсушени листа от черница, 400 мл вода

Начин на приготвяне: Листата от черницата се заливат с врялата вода и се оставят накиснати за около 2 часа. След това отварата се прецежда и по желание към нея може да бъде добавен мед и лимонов сок. Приема се по 100 мл по 4 пъти на ден преди хранене. Изключително подходяща е като откашлящо и слабително средство. Дава се също така при леки бронхити и настинки. В българската народна медицина отварата от черница (но корените) се препоръчва и за регулиране на менструацията.

Компот от черница

Компот от черница

Необходими продукти: 2 кг черница, 600 г захар на 1 л вода.

Начин на приготвяне: След като сте набрали черниците ги огледайте и подберете само добре узрелите и ненаранени плодове. Измийте ги добре и ги наредете в буркани. От захарта и водата пригответе захарен сироп и още докато е горещ, залейте с него бурканите. Затворете ги херметически с капачки и ги стерилизирайте за около 15 мин. Така приготвеният компот е готов за директна консумация или за добавка към кремове и сладкиши. Подходящ е за консумация при болки в гърлото.

Плодова салата с орехи

Черници

Необходими продукти: 150 г черници, 150 г боровинки, 1 круша, 1 ябълка, шепа смлени орехови ядки, пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: Боровинките и черниците се преглежда да няма измежду тях неузрели или развалени плодове. Измиват се добре и се изсипват в купа. Ябълката и крушата също се измиват, обелват се, премахва се семенната им част и се нарязват на кубчета. Добавят се при черниците и боровинките и всички плодове се разбъркват. Отгоре се поръсват с ореховите ядки и пудрата захар и са готови за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest