Кулинарни хитринки: Как да сварим яйце с жълтъка навън?

Яйца
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Ето една много интересна идея по случай наближаващите великденски празници. Яйцата са неизменна част от този празник и са първото и най-важно нещо, което присъства на всяка трапеза. Яйцата са продукт, изключително богат на различни полезни вещества и като цяло са страшно здравословна храна.

Великден е любим празник и на децата, те много се забавляват докато помагат в боядисването на яйцата и тяхната декорация.

Всички знаем приказката за златното яйце, но представете си изненадата на малките деца, когато четейки една от любимите книжки им покажете истинско златно яйце, приготвено от вас. Това става без абсолютно никакви оцветители, просто трябва да се обърнат позициите на белтъка и жълтъка.

Физичните основи на този опит се оказват сравнително лесни. Известно е че жълтъкът е по-тежък и по-плътен от белтъка. Ако започнем да въртим яйцето около неговата ос, с определена скорост, то под действието на центробежна сила жълтъкът от основата започва да се придвижва към черупката.

В резултат на това белтъкът и жълтъкът се смесват, а когато яйцето се свари и обели, се получава невероятният ефект на "златно яйце".

Препоръчва се този опит да се направи с пресни домашни яйца, защото предлаганите в търговската мрежа са доста плътни и промяната на тяхната структура ще стане по-трудно.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Веселина Константинова
Гледала съм клип, как яйцето се поставя в чорапогащник и се върти определено време. След това наистина ефектът е поразителен, но не съм изпробвала.
0
0
Марина
Марина
01.04.2016 18:53
Гледала съм процеса на клипче. Получава се доста ефектно :)
0
0