Направете си вино от бъз! Разкошно е

Вино от бъз

Когато говорим за бъз, всеки се досеща, че става въпрос за кокетните храстчета или дръвчета, които имат красиви плодни китки по тях.

Освен това всеки е чувал, че цветовете, както и плодовете на бъза, независимо дали той е черен, червен или т. нар бъзак, са изключително полезни. Използват се за лечението на всякакъв вид кашлица, за усилване на имунната система и дори за лечение на рак.

Ето защо тук ще Ви покажем какво можете да приготвите от бъз. И да - виното от бъз всъщност е върхът!

Вино от бъз

Необходими продукти: 7 китки цветове от бъз, 1 кг захар, 3 лимона, 6 л вода

Начин на приготвяне: В дамаджана или подобен съд, който може да се запуши херметически, се слагат нарязаните на дребно лимони, захарта, водата и цветовете от бъз. Всичко се разбърква добре, дамаджаната се запушва и се оставя да престоява на хладно за 50 дни.

Когато измине определеното време, течността се прецежда и готовото вино се пресипва в сухи бутилки, които се затварят с тапа и са готови за консумация.

Сок от бъзов плод

Необходими продукти: 2 кг плод от бъз, 2 кг захар

Начин на приготвяне: Плодовете от бъза се измиват много добре и се подбират само добре узрелите. Внимателно се оронват бъзовите зрънца с помощта на вилица, сипват се в предварително измитите буркани и се насипват със захарта, като се стараете във всеки буркан да попадне еднакво количество захар. Оставят се на хладно място, докато се отдели достатъчно сок, след което той се прецежда и течността се сипва в бутилки. Затварят се херметически с капачки и се съхраняват в хладилник.

Десертно желе от бъз

Желе от бъз

Необходими продукти: 30 китки бъз, 1 лимон, 1 ч. ч. желатин, 250 г захар, 1 клонче мента

Начин на приготвяне: Цветовете от бъза се измиват добре и се кипват заедно с измития и нарязан лимон (заедно с кората) в 450 г вода. Добавя се и ментата. След около 10 мин прецедете плодовия сироп, добавете захарта и разтворения предварително в малко вода желатин. Варете не повече от 5- 7 мин и изсипете всичко в предвидения съд за желиране. Изчакайте да изстине и сложете десертното желе от бъз в хладилника. Преди да сервирате, можете да го украсите с плодове, сладолед или сметана.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати