Фреш или цели плодове?

Фрешове

В последно време сме свидетели на мания по фрешовете от плодове и зеленчуци и все по-често срещаме такива на всеки ъгъл. За тях се твърди, че съдържа много витамини и са лесноусвоими от организма.

Според привържениците и най-честите консуматори на тези напитки фрешовете са пътят за борбата на всевъзможни болести. За тези твърдения обаче няма научни доказателства.

Пресните плодове съдържат много витамини и минерали, както и диетични влакна. Повечето от тях обаче се намират в кората на плода и при тяхната преработка част от фибрите се губят, освен това се повишава нивото на захарта.

Изпиването на 1/2 литър фреш на ден надхвърля определената доза захар. Дори при добрите машини, при които не се изхвърлят части от растенията, се освобождава захар.

Въпреки твърденията, че приемът на концентрат води до по-добро усвояване от тялото, трябва да споменем че дъвченето е полезно. Тази активност остава зъбите здрави. Освен за зъбите диетичните влакна, които при механичната обработка се губят, също са важни за чревните бактерии. При самото прецеждане се освобождават ензими, които спомагат процеса на храносмилане.

Фреш

Липсват доказателства за твърденията, че пресните плодове, изцедени на фреш, са по-добри и полезни за здравето. Този вариант обаче е доста удачен за хората, които не са привържениците на сготвени зеленчуци или приготвени на салата.

Важно е пресният сок да се консумира непосредствено след самия процес на изцеждане.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати