Петте най-големи ползи от лука!

Лук и ползите от него

Малко са супите, салатите, манджите, а и дори основните ястия, които да се приготвят без използването на лук. Макар в повечето случаи да не може да служи за самостоятелно ястие, като се замисли човек, разновидностите на лука присъстват почти навсякъде. Дори можете да си направите и тестени специалитети с лук, какъвто безспорно е лучникът.

Родината на лука е Средна Азия, но в момента, в който попада в Европа, той бързо придобива популярност. Това се случва някъде през Средновековието и оттогава до днес този зеленчук присъства редовно на нашата трапеза.

В България, както и в почти всички части на Европа, лук се консумира през цялата година. През пролетта и лятото се набляга на зеления и червения лук, а през останалата част на годината - на обикновения кромид лук и на праз-лука.

Освен за кулинарни цели обаче е доказано, че лукът може да служи и като лекарство срещу редица заболявания или проблеми на човешкия организъм. Макар да съдържа над 85 % вода, той е много богат на минерални вещества, сред които желязо, фосфор, магнезий, калий, калций и др.

Не е за подценяване и съдържанието му на витамините С, В1, В2, РР и Е, като най-високо количество на витамин С можете да намерите в зелените пера на пресния лук. Те съдържат и добро количество витамин А. И именно заради всичко казано дотук, се оказва, че лукът освен вкусен е и много полезен зеленчук. Тук ще изброим само петте най-големи ползи от лука:

1. Лукът съдържа специфично етерично масло, което е унищожител на бактериите, които попадат в стомаха заедно с храната. Освен това се използва за лечението на инфекции и за намаляване на възпалителните процеси в огранизма;

Видове лук и ползите от него

2. Лукът предизвиква отделянето на стомашен сок, с което оказва благотворно влияние върху храносмилането;

3. Редовната консумация на лук предпазва организма от образуването на редица тумори. Използва се за профилактика и лечение на рак;

4. Лукът е полезен за сърдечно-съдовата система и се препоръчва да бъде консумиран редовно от хората, страдащи от подобни проблеми;

5. И не на последно място, лукът е безценен при лечението на настинки и всякакви простудни състояния.

За ползите от лука може да се говори много, затова не забравяйте при възможност да си хапвате от този чудотворен зеленчук!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати