Три сладки изкушения от кестени

Три сладки изкушения от кестени

Кестените, освен че са много полезни за здравето, са и много вкусни. Заради високата си хранителна стойност и богатството на витамин С, те са много разпространени в някои азиатски държави и са предпочитани дори пред картофите.

У нас кестени се консумират сравнително редовно, като се предлагат предимно печени. Могат да бъдат приготвяни и различни плънки от тях, които пасват идеално за пълнеж на птици.

Заради леко сладникавия си вкус те са идеални и за приготвянето на сладкиши. Ето защо тук Ви предлагаме 3 рецепти за сладки изкушения от кестени:

Яйчен сладкиш с кестени

Необходими продукти: 500 г кестени, 5 яйца, 1 ч.ч. захар, пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Кестените се сваряват, обелват и се прекарват през сито или се пасират, но не на много дребно. Жълтъците се разбиват със захарта и към тях се добавят и кестените. Продължава да се разбива на силни обороти, докато се получи сравнително хомогенна смес.

В отделна купа се разбиват на сняг белтъците, добавят се към купата с кестените, но без да се разбъркват и всичко се изсипва в намазана с масло тава за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до пълна готовност. Преди сервирането се поръсва с пудра захар.

Крем от кестени, орехи и стафиди

Три сладки изкушения от кестени

Необходими продукти: 1 кг кестени, 500 мл прясно мляко, 4 жълтъка, 1 ч. ч. захар, бучка масло, шепа счукани орехи, шепа стафиди

Начин на приготвяне: Кестените се обелват, сваряват и се смилат. Отделно се сварява млякото, добавя захарта и маслото. Котлонът се намалява и всичко се разбърква. После един по един се прибавят жълтъците и отново се разбърква. Кремът се сваля от огъня и към него се добавят стафидите и счуканите орехи. Всичко се насипва в подходящи купички или чаши и се оставя да се изстудява в хладилника.

Захаросани кестени

Три сладки изкушения от кестени

Необходими продукти: 300 г кестени, 70 г масло, 130 г захар

Начин на приготвяне: Кората на кестените се нацепва и те се кипват в малко вода. След това се отцеждат и кората заедно с вътрешната ципа се премахват. Слагат се в съд и отново се заливат с вода, но само колкото да ги покрие. Добавят се маслото и захарта, всичко се разбърква и кестените се оставят да врат до извирането на цялата вода.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Освен варени кестени, никога не съм ги използвала в рецепти!
0
0