Най-важните хитрини за вкусни домашни козунаци

Козунаци

В очакване сме на един от най-светлите християнски празници- Възкресение Христово! Много домакини ще запретнат ръкави и ще решат да се докажат в кухнята, като замесят сами козунаци, рула, кифлички и други вкусотии. Месенето не е лесна работа, знам го от опит, не че съм голяма майсторка. Вече 5 години сама си приготвям козунаците.

Когато започна да меся, цялата кухня се превръща в работилница за тесто, а после ухае на пекарна. Търсих си рецепта за козунак и попаднах на тези 6 хитрини, за да станат пухкави козунаците ви. Ето ги и тях, споделям ги с вас.

Правило 1 - Месете винаги само с пшенично бяло брашно тип 500. Сега на пазара има много видове, така че внимавайте какво ще изберете!

Правило 2 - Козунаците обичат яйца! Както казва Мечо Пух -колкото повече, толкова по добре! Правилото е на килограм брашно да се слагат не повече от 5 яйца.

Правило 3 - Меси дълго, докато изтръпнат ръцете! Дългото месене и добавяне на мазнина ще направи козунака на конци. Някои го удрят 100 пъти в масата, аз това не го правя. Тестото не обича грубо отношение, а се приготвя с любов!

Козунак

Правило 4 - Втасването да е поне 1 час и половина или 2 часа. Първо може да се оставя за 45 минути, после се оформя и се оставя за второ втасване - още за 45 минути !

Правило 5 - Тестото обича топло! В стаята, където се меси, температурата трябва да е до 28 градуса. Така ще бухне по-добре.

Правило 6 - Печете козунаците на бавен огън! Ако фурната е силна, ще го грабне и ще изгори отгоре, а отвътре ще е суров.

Ако спазваме тези хитрини, на Великден ще се радваме на вкусни и пухкави козунаци. Успех в начинанието на всички кулинари - и начинаещи, и майстори!

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Радвам се ,че статията ви е харесала ,споделих защото сметнах ,че е добре да се знаят тези хитрини Всяко нещо става ,когато му дойде времето така и с козунаците Опитваш и все някога ще се получи !
0
0
Янка Горанова
Съветите са много важни и ценни. Но аз продължавам да смятам, че месенето на козунаци не е за всеки. Доста трудоемко е и не винаги се получава по начина, по който очакваме или ни се иска.
1
0
Марина
Марина
27.03.2016 16:17
Доста полезна статия и полезни съвети :)
1
0