Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74813
Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Всяка домакиня знае това-онова в кухнята. Всеки обаче има какво да учи. Някоя мила и чаровна къщовница може да се изненада, че под дъската за рязане се слага кухненска кърпа, за да не се мърда при рязане. Но това е друга тема. Сега ще се фокусираме върху някои трикове в самото готвене на вкусните ястия, с които всеки ден изненадваме семействата си.

Всяка жена знае или е откраднала нещо от майка си и баба си, за да ѝ е по-лесно в кухнята. Представям на вашето внимание моите 15 трика, с които си улеснявам доста готвенето, пък и плюс това ставам по-добър кулинар.

Как да не изхабим цял лимон за 1 ч.л. сок

Ако ви трябват само няколко капки лимонов сок, може да отиде зян целият плод. Защо ли? Ами, защото не знаете, че може да се пробие надълбоко с дебела игла и да го "накараме" да пусне необходимото количество сок, а после само да му "запушим устата", която собственоръчно направихме с дървена клечка и да го оставим в хладилника. Така ще издържи по-дълго време вътре!

Трик за по-пухкави и сочни кюфтета

Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Когато правим кюфтета, слагаме половин филийка напоен във вода или мляко хляб, като преди това го изстисквам хубаво от водата. Е, да, ама не! Не трябвало да се изстисква водата или млякото, с което сте напоили хляба, защото при пържене стават по-пухкави и вкусни кюфтета.

Как да заместим алкохола в рецептите

Нека поговорим малко за алкохол. И дойде ред на третия трик - ако за някое ястие ви трябва алкохол, а в килера нямате, понеже мъжът ви го е изпил, същата работа ще ви свършат 1 лъжица захар и малко оцет. И, моля, крийте си една бутилка за готвене!

По-крехко агнешко

По Великден и Гергьовден всеки обича да хапва агнешко, нали? А за да стане то по-крехко агнешкото, може да го заливате с чаша бяло вино, същото се отнася и за пилешкото и телешкото месо. Честно казано, чаша бира може и да ви допадне повече.

Трик за сушени гъби като току-що набрани

Идва ред на петия кулинарен трик - Ако трябват пресни гъби, но имате само сушени. Да, обаче вкусът им не е като на пресните и затова трябва да се експериментира - всеки има прясно мляко в хладилника, сипете гъбите в тенджера, залейте ги с млякото, посолете и ги оставих за няколко часа така. Е, вярвайте, после, като ги сготвите, няма да има и помен от сухите, ще са с вкус на пресни и ароматни гъбки.

Как да не плачете, когато белите лук

Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Всяка от вас е плакала, докато реже лук, нали? За да не ви люти лукът, преди да го нарежете, го почистете под струя течаща вода или го накиснете във вряла вода за 2-3 минути. Същата работа ще свърши, ако сложите чаша със студена вода пред лицето ви на плота, докато белите лука. Интересно, нали? Колко от вас, мили дами, знаехте това? Та, дотук с лука.

Сочен и крехък пържен черен дроб

Иде ред на черния дроб и трик номер 7. Знаете ли, че ако накиснете черния дроб за няколко часа в прясно мляко, той ще стане много по-крехък и вкусен, когато го изпържите? Е, ако не знаете, вече знаете, а ако знаете, поне ви опреснихме паметта. Същата работа ще свърши и смес прясно мляко и вода в равни количества.

Трик за сочно и крехко печено месо

Колко пъти, дами, мъжете ви са мрънкали, че печеното месо е твърде сухо и не е крехко? Всички знаем какво е да си се трепал цял ден да направиш вечеря, а накрая да ти заявят това в лицето! Трикът тук е, когато печете месо, от време на време да го заливате с гореща вода или с бульон, а след това да го натриете леко отгоре с лимон. Е, вярвайте, няма такава вкусотия после. Месото направо си пада само от кокалите и става много сочно!

Увехнала маруля, която да съживите

Вместо да изхвърляме повехналата маруля, я накисваме в топла вода за 10-15 минути и листата стават като нови. Ако забравите маруля или зелена салата в хладилника, накиснете я във вода за 15-30 мин и ще възвърне свежестта си.

Как по-лесно да обелим картофи

Кулинарни трикове

Винаги е досадно заниманието да изчистим пресни картофи. Ако само знаете колко лесно може да бъде... Първо, картофите се потапят в гореща, а след това в студена вода и така почистването им става много по-лесно и бързо.

По-ароматни пресни подправки

Всеки обича миризмата на пресни подправки у дома, нали? Когато миете пресни подправки като магданоз, копър, девесил и всякакви други зелени подправки, ароматът им може да се повиши, ако ги миете с топла вода. Така къщата ви ще е ухае на свежо и без да се налага да купувате ароматизатори.

По-лесно почистване на риба

Навярно мразите да чистите риба! Един доста по-лесен начин за почистването на тази полезна и вкусна храна се задава. Вместо с нож пробвайте да остържа люспите на рибата под течаща вода с нова домакинска тел! Е, вярвайте, люспите ще полепнат за нея, а по мивката не остава и помен от това, че сме чистила риба.

Лесно рязане на сладкиши с нож

Кулинарни трикове, които всяка домакиня трябва да знае

Още един полезен трик за хитри домакини. Навярно почти няма домакиня, която да не знае този трик, но все пак ще го споменем - когато режете прясна торта, сладкиш или козунак, е хубаво да накисвате ножа в студена вода, а когато тортата има много крем, ножът е добре да е накиснат в гореща вода.

Лесно белене на луканки и суджуци

Хитър кулинарен трик номер 14: За да не се мъчите да белите сухи салами или луканки, преди да го направите, накиснете ги в студена вода за няколко минути.

Обезсоляване на сирене

Ако обичате обезсолено сирене, би трябвало да знаете, че се кисне в студена вода, за да му падне солта. Но ако искате по-дълго време да го запазите вкусно и прясно, го оставете в хладилника, накиснато в мляко.

Е, това е, мили дами, торбата с кулинарни хитринки, които ще улеснят работата ви в кухнята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
57
43
33
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
йорданка чонгова
йорданка чонгова
05.04.2016 23:18
още един трик за кромида,обеления кромид поставете в камерата на хладилника за няколко минути да замръзне и след това не люти при рязане
2
0
Снежана
Снежана
05.04.2016 19:55
По принцип зелената салата винаги е добре да поседи предварително в студено вода заради нитратите.
0
0
Кристи
Кристи
05.04.2016 16:21
Полезни съвети, но прекалено празни приказки има измежду редовете. По-добрия вариант, според мен, е просто да се изредят. Повече се отегчих, от колкото да запомня триковете.
0
2
Теодора Мещерова
Ваше мнение! По- скучно щеше да е, ако се бяха изредили само! Трябва да има и малко закачка, за да е интересна за четене!
2
0
luchi
luchi
05.04.2016 02:03
Когато оставите сиренето в мляко, то не се ли разваля.
2
1
Татяна Шуманова
Татяна Шуманова
04.04.2016 13:17
Едно трикче и от мен за лесно почистване на люспи на риба.Просто я полейте с оцет и след една минута люспите падат много лесно без да хвърчат наоколо дори и на големи риби.Големите може да оставите оцета да подейства 3-4 мин.
8
0
Теодора Мещерова
Благодаря за съвета! Радвам се, че статията Ви е била полезна и интересна!
0
0
Вили Христова
Вили Христова
04.04.2016 12:35
А какво правите с новата домакинска тел, която вече е пълна с люспи? Изхвърляте ли я?
1
0
Ани
Ани
04.04.2016 12:49
Не вярвам на някой да са му проблем 30 стотинки, след като си е купил да яде риба..
4
0
Yana G.
Yana G.
27.03.2016 16:51
Страхотни съвети, много от които винаги прилагам в ежедневието.
3
0
Теодора Мещерова
Аз също, за това реших да ги споделя с вас! Вярвам, че повечето от вас ги знаете, но все пак има и такива, на които тази информация ще бъде полезна!
3
0