Най-важните витамини и минерали за жените

Витамини

Всяка от нас знае, че за да сме здрави, всеки ден трябва да доставяме на организма си необходимите му витамини и минерали. Нуждите на по-нежната половинка на света са по-различни, в сравнение с тези на по-силната половинка. Във всеки един етап от живота си жената има нужда от различен вид витамини и минерали, а тази нужда се засилва, когато сме изложени на стрес, умора, здравословни проблеми.

Знаете ли кои са всъщност най-важните витамини, които жената трябва да приема ежедневно, за да е здрава и красива?

Витамин А

Витамин А е важен за здравето на очите, косата, кожата и ноктите. Освен това този витамин стимулира имунната система и производството на червени кръвни телца. Ако нямаме достатъчно витамин А в организма си, това може да доведе до чести боледувания, инфекции, а също така може да увреди плода, докато сте бременна.

Витамин B-комплекс

Витамините от група В също са много важни за женският организъм. Тези витамини регулират нервната система и намаляват стреса. Помагат при храносмилателни проблеми, при анемии и чернодробни заболявания. Участват в обмяната на веществата и намаляват високия холестерол.

витамин С

Всеки знае колко е полезен витамин С, нали? Той е силен антиоксидант, стимулира имунната система, намалява риска от сърдечни заболявания, предпазва от стареене на кожата.

Витамин C

Витамин D

Витамин D пък е най-необходим на зъбите, костите и за тяхното здраве. Особено важен е при бременност, както и за жена, която е навлязла в 40-те, защото намалява риска от остеопороза.

Витамин Е

Витамин Е също като витамин С е силен антиоксидант и предпазва от някои видове рак.

витамин К

Приемането на витамин К пък може да заздрави значително костите и кръвоносната ви система.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина понижава риска от увреждания на плода по време на бременност, предпазва от анемия и намалява нивото на стреса и умората.

Калций

Калцият е нужен за здравето на костите, ноктите и зъбите.

Селен

Селенът укрепва имунната система, предпазва от рак, намалява възпаленията.

Магнезий

Магнезият намалява високото кръвно налягане, намалява риска от диабет, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Също така намалява и мускулните болки по време на менструация.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати