Какви витамини има в ябълките?

Ябълка

В почти всяка диета са включени ябълки. Отделно от това почти всеки диетолог, лекар и какъвто и да е специалист по храненето препоръчва техния ежедневен прием. Най-хубавото е, че вкусният плод е достъпен за всекиго, за разлика от често промотираните като чудодейни екзотични плодове, които, ако бъдем честни, не могат да стъпят и на малкия пръст на ябълките.

Само от една средно голяма ябълка организмът си набавя 17 процента от необходимия дневен прием фибри, както и редица важни витамини и минерали. Ето и кои са те.

Витамин А

Две ябълки дневно доставят необходимия дневен прием на витамин А. Както знаете, витамините от тази група подобряват зрението, регулират генната експресия, активно участват в производството на червени кръвни телца и стимулират имунната система да работи на пълни обороти.

Витамин С

В една ябълка се съдържа средно около 15 процента от необходимия дневен прием за може би най-важния за организма витамин. Наред с другите му полезни свойства витамин С играе основна функция за синтеза на колагена в тялото, който е най-разпространеният протеин в организма.

Ябълки

Витамин В9 (фолиева киселина)

Многобройни са ползите от фолиевата киселина. Тя се съдържа основно в кората на ябълките. Както се досещате, е препоръчително да хапвате вкусния плод добре измит, но не и обелен. Витамин В9 играе основна роля за правилното делене на клетките. Необходимият дневен прием от киселината е 400 милиграма за мъже и жени над 18 години. Още по-важна е фолиевата киселина за правилното развитие на плода при бременните жени. За тях дневният прием трябва да е 600 милиграма.

Калций и калий

Важни съставки в ябълките, имащи пряко отношение за здравето ни, са калият и калцият. Една ябълка осигурява по 11 милиграма калций, имащ основна роля за здравето на костите, мускулите и правилното функциониране на метаболизма. В един плод се съдържат и около 200 мг калий, който заздравява клетките, осигурява баланса на клетките в организма и успокоява нервната система.

Фосфор и желязо

В една ябълка също така се съдържа около 20 мг фосфор, осигуряващ здравината на костите и правилното деление на клетките. Един плод осигурява и 22 мг желязо, играещо основна роля за формирането на червени кръвни телца и разпределението на кислород в мускулните клетки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати