Ето кои зеленчуци са по-полезни сготвени

Зеленчуци

Суровоядството става все по-популярно и все повече хора се увличат по манията за свежите зеленчуци и ползите от естествения начин на хранене. Оказва се обаче, че някои зеленчуци разкриват пълния си потенциал, когато преминат през определена термична обработка. Те дори могат да са опасни за здравето, ако се приемат сурови. Ето кои са те:

Гъби

Гъбите са тежка храна, която е трудна за храносмилане поради твърдата си структура. Готвенето не решава този проблем, но извежда от зеленчуците токсините, които могат да са отровни за тялото ни. Отровните гъби обаче си остават отровни, дори и готвени.

Гъби
Снимка: Лидия - Гери

Моркови

Макар и много полезни, морковите са трудни за храносмилане в прясно състояние. Именно това е причината да се препоръчва приемът им да става под формата на сок. Преминали през термична обработка, бета-каротинът в състава им се превръща във витамин А. Това прави готвените моркови полезни за очите. Ако все пак ги предпочитате сурови, това ви зарежда с мощни антиоксиданти.

Спанак

Спанакът може да се яде и суров. Когато се сготви обаче желязото и магнезият в състава му се усвояват пълноценно, а нивата на калций нарастват. Истинска хранителна бомба.

Домати

Спанак

Никой не би отказал салата от вкусни домати. Истината обаче е, че нивата на ликопен, който придават червения му цвят и е основен елемент, борещ се с рака, се увеличават с до 30% след нагряване. Неслучайно в почти всяко ястие се добавя задължително и доматен сок - толкова вкусен и невероятно полезен.

Кейл

Когато се сготви, той разкрива пълния си потенциал. Сготвеният кейл е пълен с фибри и има свойството да намалява нивата на лошия холестерол. Този вид зеле е един от най-добрите за подхранване на организма с полезни хранителни вещества.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати