Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при приготвянето на бебешка и детска храна вкъщи

Правила при приготвянето на бебешка и детска храна вкъщи

Yana G.Yana G.
Готвач
100747
Бебешки храни

Приготвената храна в домашни условия винаги е по-добре особено когато става въпрос за приготвяне на храна за малки деца или бебета. В тези случаи обаче е от изключително значение спазването на някой основни хигиенни правила по време на самото приготвяне.

При избора на храна за малките деца, особено когато те са под две годишна възраст, трябва да се избягват непастьоризираните млека и продукти. Те се препоръчват и меките сирена от типа на синьото сирене или Бри. Абсолютно е забранен и мекият сладолед, който се разбива на машина за сметана.

Едно от основните правила преди започване на приготвянето на храната е отличната хигиена - добре измити ръце с топла вода и дезинфектант. Важно е това да се прави, когато се докосва храната в суров вид и след като вече е сготвена. Знам, че това е ясно, но често се случва понякога да забравим да го направим, нали?

Освен ръцете трябва да са старателно измити и всички плодове и зеленчуци, които ще използвате дори ако те са купени в готов нарязан вариант. Дъската за рязане, която използвате, също трябва да е перфектно чиста, като по-добрият вариант е тя да е дървена, а не пластмасова или стъклена.

Препоръчва се да имаме различна дъска за различните продукти - една за хляб, друга за плодове и зеленчуци и трета за местните продукти.

Вече приготвената храна трябва да се прибере на съхранение в хладилника с температура под 5°C до 2 часа. Вече приготвената храна не трябва да се претопля повече от един път.

Ползването на продукти от буркан или консерва трябва да е в рамките на 2 дни след отварянето им. Важно е и стриктно да се следи годността на храната.

Ако приготвяте яйца, трябва да внимавате със срока им но годност - той изтича след 28 ден от снасянето на яйцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest