Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Дъвчете суровите какаови зърна, за да сте щастливи!

Дъвчете суровите какаови зърна, за да сте щастливи!

Yana G.Yana G.
Готвач
100733
Какао

Какаови зърна, или в превод храна на боговете, са суровината, от която се произвежда шоколадът и всички какаови продукти.

Препоръчително е какаовите зърна да се консумират в суров вид, за да запазят всичките си полезни свойства. Можем да ги добавяме към мюсли или сладолед или да ги хапваме директно.

Суровите какаови зърна са богат източник на омега-3 мастни киселини, калций, магнезий, желязо и натрий, витамин С и всички витамини от група В /В1, В2, В3, В5, В6/.

Една от ползите, която получаваме от суровите какаови зърна, е, че те ни дават настроение. Те заедно с тъмният шоколад успяват да подобрят настроението и повишават двигателната ни активност.

Какаовите зърна могат да помогнат при различни видове депресивни състояния, както и при раздразнителност и неудовлетвореност.

Какаови зърна

Друга полза е, че какаовите зърна са източник на антиоксиданти. Какаото и отново черният шоколад са сред най-богатите източници на антиоксиданти и помагат в борбата срещу свободните радикали.

Като още една полза можем да споменем, че са източник на флавоноиди. Тези вещества са с растителен произход и са подобни на антиоксидантите. Имат свойството да помагат в борбата с високото кръвно налягане и холестерола.

Успяват да подобрят метаболизма на глюкоза и укрепват кръвоносните съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest