gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за сметаната

Любопитни факти за сметаната

Сметана

Мили дами, знаете ли, че в 100 грама сметана се съдържат 280 калории? Сметана е богата на белтъчини, минерални соли, витамини А, D и В и въпреки че в нея има голямо съдържание на калории, тя е изключително полезна.

Използва се при лечение на бъбречни заболявания, профилактика при диабет и др. Ето и някои тайни, които, предполагам, не знаете за сметаната като кулинарен продукт.

Сметаната е любимата добавка на британците. Тя присъства в тяхното меню на закуска, при специални поводи, дори и кралицата си хапва сметана в Бъкингамския дворец. Може да прозвучи малко скандално, но британците сравняват сметаната с бялата визия на булката.

Едни предпочитат сметаната в натурално състояние, други пък я използват за козметични процедури. Спомага за избелване на тена, а сложена като маска за лице - премахва сухотата на кожата.

Сметаната се използва в много торти и сладкиши, затова я смятат за сладък компонент от кулинарията. В световен мащаб сметаната е много използван готварски продукт. Готварската сметана се използва в супи, сосове, основни ястия и предястия.

Заквасена сметана

В България сметаната се дели на кисела и сладка. От много време киселата сметана е известна у нас като заквасена сметана или просто като каймак. Нашата сметана се прави от каймака или закваската на млякото.

Сметаната подлежи на термична обработка. Може да я използвате както за сутрешното кафе, така и за следобедната супа. Като вземем предвид, че сметаната присъства както в солени, така и в сладки ястия, е добре да знаем особеностите на видовете сметана.

Заквасената сметана - този вид сметана е добре познат на нашия пазар. Нейната масленост достига до 20-25 процента и се използва за застройка на супи, за украсата на сладкиши, за сосове и т.н.

Сладка сметана

Сладката, разбита течна сметана е позната още като млечна сметана. Тя прилича на прясното мляко и може да се добавя към кафе е други видове напитки.

Сметана на прах - обикновено се прави на растителна основа и се съхранява в малки и удобни опаковки. Подходяща е за кафе, сладкиши и кремове.

Знаехте ли, че при повече от 30 процента масленост сметаната е идеална за разбиване и от нея се получават невероятни пухкави кремове.

Интересно е също, че заквасената сметана не подлежи на разбиване, защото има различна консистенция.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати