Когато купувате яйца, следете за тези неща на етикета!

Яйца

В тази статия ще се опитам да ви обясня как да познаете яйцето дали е от свободно отглеждани кокошки и колко може да трае срокът му на годност. Според световни диетолози най-добрата диета е тази, която е богата на белтъчини и която изключва мазнините и захарите.

В тази връзка кокошките много ни помагат, като снасят невероятния продукт - яйцето. То ни помага да отслабнем, а също така ни дава и много енергия, която е нужна на всички ни в забързаното ежедневие. Организма ни усвоява до 97 процента от полезните вещества на яйцето.

Кокошите яйца съдържат огромно количество белтъчини, полезни мазнини, както и витамини като А, B, D, E. В яйцето се съдържат също и микроелементи като магнезий, калий, калций и фосфор. И най-хубавото е, че всички тези полезни съставки се усвояват почти напълно от организма ни.

Чудите ли се защо е важно яйцата, с които готвим и които хапваме, да са пресни. Както почти всички животински продукти, така и яйцата могат да бъдат носители на някои болести. Колкото повече време ги държите, без да ги приготвяте, толкова повече време имат бактериите в тях да се развиват.

Важно е да ги съхранявате на ниска температура, защото ако са изложени на по-висока температура, това дава предпоставка за развиване на микроорганизми в тях. По правило яйцето трябва да се съхранява при температура от 6 градуса. Трябва да е напуснало фермата, в която е снесено, шест дни след това.

Едно яйце трябва да се продава максимум 28 дни, след като е поставено в опаковка. Ако видите на опаковката на яйцата в магазина, че са пакетирани преди месец и половина, то трябва да ги подложите на много сериозна термична обработка, преди да ги консумирате.

Избор на яйца

Ако пък се съмнявате, че са годни, по-добре ги изхвърлете. За да познаете, че яйцата са пресни, когато отидете да ги купувате, следете за следните неща: гледайте първо етикета, на него ще видите дълъг код от цифри, който едва ли ще ви говори нещо. По него обаче може да разберем къде е отгледана кокошката, която е снесла яйцето, как е гледана кокошката /дали в клетка или свободно/, а също можем да разберем и коя е фермата, в която е снесено яйцето.

Първата цифра от кода говори за това как е била отглеждана кокошката, дали е била хранена с биохрани, без изкуствени добавки. Такива кокошки са щастливи и не са отглеждани в клетка.

Първите цифри може да са от 0 до 3. Ако цифрата е 0, то кокошката, както вече споменах, е хранена с биохрани и се е разхождала свободно из фермата. Ако цифрата е 1, то кокошките са хранени с примеси, но пак са отглеждани свободно. Крайната цифра 3 пък значи, че кокошките са отглеждани в клетки.

Буквите пък, които се намират след първата цифра на легендата, показват страната, в която е отглеждана кокошката. Цифрите в края на кода показват в коя област се е намирала фермата, в която е отглеждана кокошката.

Всеки българин знае, че нашата страна е разделена на 28 области, за това и цифрите са от 1 до 28. Надявам се да съм била полезна.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати